12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn sat din BALCANI a devenit FORTĂREAŢĂ a grupării Stat Islamic

Un sat din BALCANI a devenit FORTĂREAŢĂ a grupării Stat Islamic

Gruparea  Stat Islamic şi-a făcut o bază teroristă într-un sat din Balcani.

Informaţia este prezentată de cotidianul britanic Daily Mirror. Această publicaţie prezintă satul Osve, din Bosnia Herţegovina, drept “fortăreaţă Stat Islamic”.

Articolul se intitulează “ISIS îşi face fortăreaţă în sate izolate din inima Europei”.

Potrivit Mirror, marele pericol este ca regiuni din Bosnia să devină “baze de antrenament ale ISIS şi puncte de lansare ale unor atacuri teroriste devastatoare asupra Vestului”.

În ceea ce priveşte satul Osve, poliţia şi autorităţile locale din Bosnia nu au dezvăluit detalii, dar “satul este sub supraveghere”.

Informaţiile difuzate de Mirror au fost preluate din ziarul Dnevni Avaz, care apare la Sarajevo, capitala Bosniei. Potrivit acestei surse, în regiunea satului Osve se înregistrează tot mai multe achiziţii de terenuri şi locuinţe, realizate de persoane care au “origine Salafi sau Wahabi” – grupări de islamişti radicali.

Din acest motiv, satul Osve se află “sub supravegherea specială” a Poliţiei şi a Agenţiei pentru Investigaţii şi Protecţie (SIPA) din Bosnia.

Presa din Bosnia susţine că, în anul 2014 şi în anul 2015, forţele de securitate din Bosnia ar fi efectuat câteva raiduri la Osve, raiduri cunoscute sub numele “Operaţiunea Damasc”. Operaţiunile forţelor de ordine au inclus percheziţii şi arestări.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din provincia Zenica-Doboj, Aldina Ahmic, a declarat că “există un anumit număr de persoane pe care le monitorizăm, dar acestea nu au comis acţiuni concrete. Activitatea noastră operativă continuă”.

Pe de altă parte, şeful Municipalităţii din Maglaj, Mehmed Mustabasic, a confirmat pentru ziariştii din Bosnia că “există persoane care cumpără pământ” în satul învecinat, Osve, dar „pentru moment, nu avem probleme cu aceste persoane. Sunt oameni din Serbia, care s-au întors în Bosnia”.

Cu toate aceste dezminţiri, ziarul din Sarajevo precizează că s-au înregistrat “o serie de plecări ale unor oameni din Osve către teatrele de luptă din Siria şi Irak”. Cel puţin 12 luptători ISIS, antrenaţi la Ovse, ar fi plecat să lupte în Siria în ultimele luni, iar despre cinci dintre ei s-a anunţat că au fost ucişi.

Un caz concret este ar fi cel al lui Emrah Fojnica, aflat în iulie 2013 la Osve. Ulterior, el a fost acuzat de implicare într-un atac terorist asupra sediului Ambasadei SUA din Sarajevo şi a ajuns în final în Siria. Fojnica ar fi murit în Irak în anul 2014, susţin ziariştii de la Sarajevo.

Un alt nume este cel al lui Adem Karamuja. El a participat la lupte în Orientul Mijlociu dar a fost arestat ulterior la Osve în cadrul “Operaţiunii Damasc”.

Citeşte şi:  Cameron: Guvernul britanic are un PLAN împotriva PROPAGANDEI ISLAMICE

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă