9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn SUBMARIN turcesc vine spre Constanţa. Va fi ŢINTA navelor de RĂZBOI

Un SUBMARIN turcesc vine spre Constanţa. Va fi ŢINTA navelor de RĂZBOI

Submarinul turcesc Atilay se îndreaptă, în aceste zile, spre apele teritoriale româneşti.

Submarinul va participa la un exerciţiu NATO, denumit SEA SHIELD 15, în care sunt implicaţi 2000 de militari, 20 de nave de suprafaţă şi cinci aeronave.

Forţele participante aparţin grupării navale a NATO, SNMG-1 (Standing NATO Maritime Group 1), Ministerului român al Apărării (opt nave şi trei aeronave), altor şase ţări NATO – Bulgaria, Grecia, Olanda, Portugalia, SUA şi Turcia, precum şi Ucrainei – stat partener cu NATO.

Citeşte şi: FOTO. Terorişti sub nivelul mării? Scafandrii militari caută bombe IMPROVIZATE la mare adâncime

În perioada 17-19 iulie, cinci nave militare străine, participante la exerciţiu, vor acosta în portul Constanţa, iar duminică vor putea fi vizitate de publicul civil.

SEA SHIELD 15 este un exerciţiu multinaţional de luptă împotriva submarinelor, organizat de Forţele Navale Române, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării internaţionale în domeniul apărării cu structuri similare din statele membre şi partenere ale NATO.

SNMG-1 este alcătuită din fregata portugheză Dom Francisco de Almeida (F-334), fregata olandeză Tromp (F-803) şi fregata românească Regele Ferdinand (F-221), care are la bord un elicopter IAR 330 Puma Naval. 

Alte nave care participă la exerciţiul SEA SHIELD 15 sunt fregata turcească Yavuz (F-240), fregata bulgărească Smeli (11), fregata ucraineană Sagadaichny, nava purtătoare de rachete elenă Daniolos, submarinul turcesc Atilay (209), corvetele Horia Macellariu (265) şi Eustaţiu Sebastian (264), fregata Regina Maria (F-222), navele purtătoare de rachete Lăstunul şi Zborul, dragorul maritim Alexandru Axente (DM-30), precum şi remorcherul maritim Grozavul.

Citeşte şi: “Delfinul” românesc – în topul celor mai bune 5 SUBMARINE ruseşti din toate timpurile

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă