15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn taifun amenință Taiwan, Japonia şi China

Un taifun amenință Taiwan, Japonia şi China

Taifunul Soudelor se îndreaptă către Taiwan, Japonia şi China de marţi, după ce produs pagube majore în nordul insulelor Mariane, informează Mediafax.

Taifunul Soudelor a lovit Arhipelagul Mariane în cursul zilei de duminică, provocând pagube majore în partea de nord, în Insula Saipan.

Soundelor îşi va continua cursul de nord-vest din Oceanul Pacific spre Taiwan, Japonia (insulele Ryukyu din sud-vest) şi China, avertizează experţii de la Centrul American de Alertă pentru Taifun, cu precizarea că odată ce va ajunge în Taiwan va scădea în intensitate. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, taifunul va ajunge în aceste ţări până vineri.

Taifunul se deplasează de-a lungul Oceanului Pacific, cu o viteză de 354 km/h, potrivit Centrul American de Alertă pentru Taifun (Joint Typhoon Warning Center) care i-a acordat duminică gradul 5 de la gradul 2 – cu care fusese clasat iniţial -, cel mai mare grad de alertă, fiind clasificat drept cel mai puternic taifun din 2015.

Furtuna declanşată de taifun a doborât linii electrice, a smuls acoperişurile clădirilor şi a inundat centrala electrică a insulei. Sute de rezidenţi au încercat să se adăpostească de taifun până luni după-amiază. Aproximativ 400 de persoane au fost mutate în adăposturi pentru situaţii de urgenţă. Nu s-au înregistrat cazuri de deces. Guvernatorul insulei Saipan, Ralph D.L.G. Torres, a declarat “stare de dezastru şi de urgenţă majoră” pentru insulă, potrivit Pacific Daily News.

Taifunul Soudelor este mai puternic decât Pam, considerat anterior cel mai mare ciclon din 2015. În timpul ciclonul Pam au murit cel puţin 15 persoane în insula Vanuatu, situată tot în Pacific, la 1.750 km de Australia, în urmă cu cinci luni.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă