15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialUn tânăr din Arabia Saudită ar putea fi decapitat, pentru că a...

Un tânăr din Arabia Saudită ar putea fi decapitat, pentru că a participat la un protest, când avea 15 ani

Un tânăr din Arabia Saudită, Abdullah al-Zaher, ar putea fi executat pentru că a participat la un protest, la vârsta de 15 ani, informează The Independent.

Abdullah al-Zaher, acum în vârstă de 19 ani, este cea mai tânără persoană condamnată la moarte, pentru participarea la proteste împotriva regimului din Arabia Saudită, conform organizaţiei britanice care militează pentru respectarea drepturilor omului, Reprieve.

Părinții le-au povestit jurnaliștilor că băiatul ar fi fost torturat şi forţat să semneze o “confesiune”, când avea 15 ani, fără a cunoaşte conţinutul şi care a fost folosită pentru a finaliza procesul. În prezent, el este încarcerat şi ar putea fi condamnat la moarte, în orice moment.

Părinţii lui Abdullah au făcut publică povestea fiului lor, cu speranţa că vor reuşi să îl scape pe tânăr de la moarte, în ciuda pericolelor la care s-ar putea expune. Astfel, tatăl lui Hassan al-Zaher a declarat, pentru The Guardian, că fiul său “nu merită să moară, doar pentru că a participat la un protest”. Totodată, organizaţia Reprieve precizează că Guvernul din Arabia Saudită este foarte strict, iar multe persoane preferă să nu adreseze public problemele cu care se confruntă, din cauza riscului la care se supun.

Potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei, Abdullah a fost bătut şi torturat de poliţie, iar apoi arestat pentru că “se afla în zona protestelor”.

Alături de tânăr, alte 51 de persoane din Arabia Saudită ar putea fi ucise, într-o execuţie în masă, potrivit unor rapoarte. Mai mult, printre cei condamnaţi ar fi trei minori, al treilea fiind Dawoud al-Marhoon, care are 17 ani.

“Ce am aflat de la familiile celor trei este că ei sunt încarceraţi şi că sunt pregătiţi de execuţie. Ei au fost mutaţi şi supuşi unor cercetări medicale, fapt ce sugerează că decapitarea lor este iminentă. În Arabia Saudită, execuţiile se fac cu mare discreţie, iar condamnaţii sunt decapitaţi fără ca familiile sau avocaţii lor să fie anunţaţi”,  a declarat un purtător de cuvânt al Reprieve.

Tatăl lui Abdullah a declarat că starea de sănătate a tânărului se agravase, atunci când l-a vizitat ultima dată în închisoare. Mai mult, el a precizat că fiul său obişnuia să fie o persoană paşnică.

“Îi plăcea să călărească şi voia să devină asistent medical sau îngrijitor, într-o zi. Fiul meu nu a înţeles cu adevărat pentru ce protestează oamenii. Avea doar 15 ani şi pentru că era încă minor, am crezut că pedeapsa va fi mai puţin aspră, dacă va fi dovedit vinovat”, a precizat tatăl tânărului.

Abdullah al-Zaher a fost condamnat la închisoare, în Arabia Saudită, pentru că a participat la un protest. El a fost arestat în martie 2012, înainte să împlinească vârsta de 16 ani. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă