12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn vas chinez a inaugurat extinderea Canalului Panama

Un vas chinez a inaugurat extinderea Canalului Panama

Vasul chinez Cosco Shipping Panama a inaugurat, duminică, extinderea Canalului Panama, un succes al ingineriei moderne, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Aceasta este prima extindere a Canalului Panama, pe care Statele Unite l-a construit între 1904 şi 1914 şi l-a administrat până în momentul în care l-a retrocedat Panama, la 31 decembrie 1999, conform Tratatelor Torrijos-Carter, semnate în 1977. 

Între 1996 (când se afla încă în administrarea americanilor) şi 2004, Canalul a derulat un program de investiţii în modernizare şi îmbunătăţiri în valoare de un miliard de dolari, pentru a creşte tranzitul pe această rută. Noile ecluze, cu lungimea de 427 metri şi lăţime de 55 metri şi o adâncime de 18,3 metri au necesitat 4,4 metri cubi de beton şi 30.000 de muncitori, pe parcursul a nouă ani. 

Acestea au fost construite de Grupul Unit pentru Canal (GUPC), condus de compania spaniolă Sacyr, care a semnat în 2009 un contract de 3,118 miliarde dolari, dar a prezentat creanţe economice ce însumează circa 3,4 miliarde dolari. Costul global al extinderii se ridică la 5,45 miliarde de dolari, peste cele 5,25 miliarde dolari pentru care a fost semnat contractul în 2007. 

Extinderea Canalului Panama, inaugurată duminică, reprezintă o oportunitate pentru ca ţările din America să-şi dezvolte infrastructura şi exporturile, a afirmat administratorul Canalului, Jorge Quijano. 

Această rută de tranzit este vârful icebergului unui plan ambiţios destinat transformării Panama într-un centru logistic al Americilor şi reprezintă o oportunitate semnificativă pentru ţările din regiune să-şi îmbunătăţească infrastructura, să majoreze exporturile şi să înceapă o creştere economică la fel ca a ţării noastre”, a spus Quijano. 

Canalul Panama reprezintă un punct pivot pentru comerţul naval internaţional, prin acesta realizându-se 5% din comerţul internaţional în fiecare an. Canalul, care traversează istmul Panama în America Centrală, legând Oceanul Atlantic (prin Marea Caraibelor) de Oceanul Pacific, a fost inaugurat la 15 august 1914. În fiecare an prin canal treceau peste 14.000 de nave, transportând aproximativ 20.400 milioane de tone de marfă

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă