30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUnde şi pentru ce poţi fi condamnat la moarte

Unde şi pentru ce poţi fi condamnat la moarte

Există, în prezent, 58 de ţări ale lumii în care se mai aplică pedeapsa cu moartea. Potrivit unui raport al Amnesty International, anul trecut s-au înregistrat 682 de execuţii în 21 de ţări.

China ocupă primul loc, având mai mulţi condamnaţi la moarte decât toate celelalte ţări la un loc. Urmează Iran, Irak si Arabia Saudită. Pe locul al cincilea în lume se plasează Statele Unite ale Americii, cu 43 de execuţii. 

Citeşte şiRomânii ar vota pentru pedeapsa cu moartea

Tendinţa mondială este de renunţare la pedeapsa capitală. Anul trecut, Letonia a devenit a 97-a ţară care a scos pedeaspa capitală din sistemul juridic. Dar, există şi ţari în care pedeapsa cu moartea încă îşi păstrează poziţia sau chiar înregistrează creşteri. 

În afară de infracţiunile grave precum crima, violul sau trădarea, traficul de droguri se pedepseşte cu moartea în 32 ţări: Afghanistan, Banglades, Brunei, China, Cuba, Egipt, India, Indonezia, Iran, Irak, Iordania, Kuweit, Laos, Malaezia, Maroc, Coreea de Nord, Oman, Quatar, Pakistan, Arabia Saudita, Singapore, Somalia, Sri Lanka, Siria, Sudan, Taiwan, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Vietnam, Yemen, Zimbabwe. Ministrul Român de externe, Titus Corlăţan, a declarat, în cursul lunii trecute că ”în peste 30 de stat din America Latină şi Asia traficul de droguri şi cărăuşia se pedepsesc cu pedeapsa capitală”. 

Există însă şi fapte pentru care nu ne-am aştepta să existe o pedeapsă atât de dură. De exemplu, în majoritatea ţărilor musulmane, infracţiunile sexuale se pedepsesc cu moartea. De exemplu, în Yemen poţi fi ucis pentru adulter, iar în Banglades pentru proxenetism. Homosexualitatea este pedepsită cu moartea în câteva ţări musulmane, iar în Arabia Saudită poţi primi pedeapsa capitală şi pentru vrăjitorie.

Şi oamenii de afaceri trebuie să fie foarte atenţi. În Vietnam şi China delapidarea se pedepseşte cu moartea, iar corupţia şi mita sunt sancţionate la fel de grav în Thailanda şi China.

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă