10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUngaria ar putea bloca proiectul Acordului de liber-schimb UE-SUA

Ungaria ar putea bloca proiectul Acordului de liber-schimb UE-SUA

Proiectul Acordului de liber-schimb Uniunea Europeană – Statele Unite trebuie ratificat de parlamentele ţărilor membre UE, cere preşedintele Legislativului Ungariei, Laszlo Kover, care a sugerat că Budapesta, care are o relaţie tensionată cu Washingtonul, ar putea bloca tratatul, relatează Mediafax

“Nu poate exista un acord de liber-schimb UE-SUA fără consimţământul parlamentelor ţărilor europene”. Majoritatea covârşitoare a reprezentanţilor statelor membre au insistat că negocierile nu se pot finaliza fără implicarea parlamentelor statelor membre. Unii factori decizionali de la Bruxelles nu au fost de acord”, a spus Laszlo Kover, potrivit MTI, după ce a participat, la Roma, la reuniunea preşedinţilor parlamentelor statelor Uniunii Europene.

Laszlo Kover a precizat că Budapesta se opune vehement oricărui plan de impunere a unei “superautorităţi omnipotente” asupra instituţiilor ungare, acuzând că astfel s-ar oferi o putere foarte mare corporaţiilor globale. În plus, Ungaria insistă pe menţinerea interdicţiilor privind organismele modificate genetic şi este favorabilă protejării denumirilor geografice maghiare.

“Negocierile pe tema Acordului de liber-schimb UE-SUA s-au desfăşurat mult timp în secret şi se vrea foarte mult finalizarea lor cât mai rapidă. Nu trebuie să fim paranoici pentru a vedea motivele ulterioare din spatele acestei atitudini”, a insistat Kover.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă