19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUngaria livrează din nou gaze naturale către Ucraina

Ungaria livrează din nou gaze naturale către Ucraina

Ungaria a început să livreze dinnou gaze naturale Ucrainei prin operatorul FGSZ, după ce a întrerupt livrările în luna septembrie 2015.

"Sunt în măsură să confirm că livrările de gaze către Ungaria şi Ucraina au început", a declarat, într-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtătoare de cuvânt a FGSZ, citat de Mediafax.

Ea a precizat că 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sâmbătă.

FGSZ a decis pe 25 septembrie să-şi oprească livrările către Ucraina, o măsură care a fost catalogată "neaşteptată şi neexplicată" de către Naftogaz.

Suspendarea a intervenit la câteva zile după o întâlnire la Budapesta între Aleksei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, şi preierul ungur Viktor Orban, care avertizează în mod regulat cu privire la o deteriorare a relaţiilor comerciale cu Rusia.

Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea creşterii rezervelor de gaze naturale în Ungaria, un angajament la respectarea căruia Bruxelles-ul îndeamnă ţările membre UE.

Executivul a argumentat că Ungaria este necesar să fie pregătită în cazul închiderii gazoductului care vine din Ucraina şi prin care tranzitează o mare parte din livrările Gazprom.

Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat în 2013, în total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria, mai scrie Mediafax.

Livrările de gaze ale Ungariei către Ucraina se înscriu în cadrul eforturilor UE de a ajuta Kievul, aflat în dificultate din cauza conflictelor politic şi militar în care este implicat cu Moscova şi sepratiştii proruşi din estul ţării.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă