11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUNHCR: Criza refugiaților a atins un nivel RECORD

UNHCR: Criza refugiaților a atins un nivel RECORD

Numărul de persoane strămutate și de refugiați cauzat de numeroasele conflicte din lume a atins nivelul record de 60 de milioane în 2014, potrivit unui raport anual al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează Agerpres

UNHCR a constatat o ”accelerare semnificativă” a numărului de persoane forțate să-și părăsească țările de origine, cu 59,5 milioane de dezrădăcinați la sfârșitul lui 2014, în comparație cu 51,2 milioane înregistrate cu un an înainte.

Citește și: AVERTISMENTUL Amnesty International privind criza refugiaților

În urmă cu un deceniu, numărul acestor persoane se ridica la 37,5 milioane, amintește UNHCR. Creșterea constatată după anul 2013 este cea mai importantă înregistrată vreodată într-un singur an, potrivit agenției ONU. Astfel, în 2014, în fiecare zi 42.500 de persoane au devenit refugiați, strămutați intern sau solicitanți de azil, menționează raportul citat, potrivit AFP. 

”Nu mai suntem capabili să adunăm bucățile. Nu avem capacitățile, resursele, pentru toate victimele conflictelor. Ne așteptăm ca la finalul anului să se înregistreze un vârf în evoluția numărului de persoane strămutate și de refugiați”, a subliniat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres. 

Această creștere majoră a început în 2011, odată cu conflictul din Siria, care generează de atunci cea mai mare strămutare de populație înregistrată vreodată în lume.

UNHCR a enumerat în ultimii cinci ani cel puțin 15 conflicte care au izbucnit sau au fost reluate: opt în Africa (Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Libia, Mali, nordul Nigeriei, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud și în acest an Burundi), trei în Orientul Mijlociu (Siria, Irak, Yemen), unul în Europa (Ucraina), trei în Asia (Kârgâzstan, mai multe regiuni din Myanmar și din Pakistan).

Citește și: Cum ne apropie refugiații de Schengen

Doar 126.800 de refugiați s-au putut întoarce în 2014 în țările de origine, cel mai scăzut număr în ultimii 31 de ani. Mai mult de jumătate din populația refugiată este formată din copii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă