18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUNICEF: Peste un milion de copii nu pot merge la şcoală, din...

UNICEF: Peste un milion de copii nu pot merge la şcoală, din cauza violenţelor comise de Boko Haram

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a anunţat, marţi, că peste un milion de copii sunt privaţi de şcoală, din cauza violenţelor din nord-estul Nigeriei şi în ţările vecine, provocate de secta islamistă Boko Haram, informează Reuters, citat de Mediafax.

Mai mult, organizaţia atrage atenţia că tinerii sunt expuşi abuzurilor, răpirilor şi recrutării în grupările armate.

Peste 2.000 de şcoli din Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad sunt închise din cauza conflictului. Sute de şcoli au fost jefuite, avariate sau distruse complet, se arată în comunicatul emis de UNICEF.

Câteva sute de şcoli au fost redeschise în ultimele luni în Nigeria, dar lipsa securităţii şi teama de violenţă determină mulţi profesori să nu revină la cursuri şi pe părinţi să nu-şi trimită copiii la şcoală.

“Conflictul a fost un şoc enorm pentru educaţie în regiune, iar violenţa a menţinut mulţi copii în afara sălilor de clasă de peste un an, mărind riscul de a abandona complet şcoala”, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest şi de Centru.

“Şcolile au fost ţintele atacurilor, iar copiii se tem să revină la şcoală. Cu cât rămân mai mult departe de şcoală, cu atât creşte riscul de a fi victime ale abuzurilor şi de a fi recrutaţi de grupările armate”, a adăugat acesta.

Peste 400 de şcoli s-au redeschis începând din octombrie în statul nigerian Borno, fieful insurecţiei islamiste care afectează de şase ani regiunea, la 18 luni după închiderea instituţiilor şcolare în urma unui atac în statul vecin Yobe, care s-a soldat cu moartea a 59 de elevi.

În nordul Camerunului, vizat de asemenea de violenţe comise de gruparea Boko Haram, doar o şcoală din cele 135 închise în 2014 s-a redeschis anul acesta, a precizat UNICEF.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă