11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUNICEF: Sute de copii, răpiţi în Sudanul de Sud pentru a deveni...

UNICEF: Sute de copii, răpiţi în Sudanul de Sud pentru a deveni soldaţi

Sute de copii răpiţi dintr-un sat din Sudanul de Sud în urmă cu două săptămâni de o grupare armată aliată Guvernului sunt în continuare obligați să devină soldaţi, în ciuda eforturilor susținute de a-i localiza și elibera a anunţat sâmbătă UNICEF, conform Mediafax.

Sudanul de Sud este devastat de un război civil între forţele loiale preşedintelui Salva Kiir şi rebelii conduşi de fostul vicepreşedinte Riek Machar. UNICEF acuză ambele tabere că folosesc copii-soldaţi.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) susţine că băieţii au fost răpiţi de Miliţia Shilluk, aflată sub controlul miliţiei Johnson Oloni, despre care Guvernul neagă că i-ar fi aliată. Incidentul a avut loc într-o zonă bogată în petrol, cunoscută sub numele de Wau Shilluk.

"Ne temem că aceşti copii vor merge din sălile de clasă pe linia de front.", a declarat reprezentantul UNICEF în Sudanul de Sud, Jonathan Veitch. Martori oculari susţin că au văzut copii în vârstă de 12 ani înarmați.

De asemenea, Veitch a rugat guvernul Sudanului de Sud să se folosească de influența pe care o are pentru a elibera copiii. 

Atât UNICEF cât și MRM au încercat să afle exact ce s-a întâmplat în Juba și Upper Nile State, de unde au fost luați copii, și să afle unde sunt ascunși. Din cauza prezenței miliției în Wau Shilluk este aproape imposibil de obținut informații corecte. 

În ciuda acestui lucru, din rapoartele primite până acum este clar că copii nu sunt ținuți într-un singur grup. UNICEF a aflat că unii copii au avut voie să se întoarcă în sat pentru a mânca alături de părinții lor și uneori au fost lăsați să meargă la școală. Pe timpul nopții copiii au fost luați de lângă familiile lor. 

ONU crede că 12.000 de copii au fost folosiţi ca soldaţi în Sudanul de Sud anul trecut. Aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost strămutate din cauza luptelor şi 2,5 milioane se confruntă cu o lipsă acută de alimente.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă