23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialUnitatea belgiană anti-tero nu are dotările necesare, iar forţele de salvare şi...

Unitatea belgiană anti-tero nu are dotările necesare, iar forţele de salvare şi securitate au comunicat prin Whatsapp imediat după atentate

Poliţia, forţele de securitate şi trupele speciale din Belgia susţin, într-un raport, că unitatea centrală anti-tero a Poliţiei Federale nu poate gestiona eficient fluxul de informaţii, din cauza mijloacelor reduse pe care le are la dispoziţie, scrie RBTF Info.

Unitatea „Tero” nu reuşeşte să filtreze informaţiile provenite de la serviciile de poliţie, deşi aceasta este sarcina sa. Unitatea dispune de „o capacitate limitată” şi în consecinţă nu poate să-şi îndeplinească misiunea, se spune în raport.

În consecinţă, Organul de Coordonare pentru Analiza Ameninţărilor (OCAM), însărcinat cu determinarea gradului de ameninţare din ţară, este „inundat” de informaţiile provenite de la poliţie. Unitatea specială „Tero” trimite direct la OCAM cantitatea uriaşă de informaţii primite „fără să le poată primi ea însăşi, fără să le poată urmări şi fără să le fi verificat fiabilitatea”.

În consecinţă, OCAM este nevoită să solicite serviciilor de securitate toate informaţiile complementare care pot ajuta la „verificarea credibilităţii informaţiilor” iniţiale.

În plus, în timpul antentatelor din 22 martie, reţeaua de comunicaţii Astrid, folosită de serviciile de salvare şi securitate, nu a funcţionat. Sistemul a fost defect ore întregi. În consecinţă, operaţiunile de salvare desfăşurate de poliţie au devenit mult mai dificil de coordonat, iar un agent a declarat presei că au comunicat prin reţeaua de socializare Whatsapp.

Comisarul general al Poliţiei Federale, Catherine de Boelle, a cerut o anchetă care să clarifice cum s-a putut defecta respectiva reţea de comunicare exact atunci când era mai mare nevoie de ea.

După ce presa a scos în evidenţă tot felul de nereguli, un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat că în cursul operaţiunilor de salvare şi securitate de după atentat, nu s-a derulat totul aşa cum trebuia.

Cele mai citite

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Traducătorul german bazat pe inteligență artificială DeepL, evaluat la 2 miliarde de dolari

Compania germană de traduceri bazate pe inteligență artificială (AI) DeepL a fost evaluată la 2 miliarde de dolari în cadrul unei runde conduse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă