9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Ce spune directorul CIA despre raportul privind tortura. Președinta Comisiei de...

UPDATE: Ce spune directorul CIA despre raportul privind tortura. Președinta Comisiei de Informații din Senat îl contrazice pe Twitter

UPDATE 06.38: Senatoare americană Dianne Feinstein, care a lucrat la raportul privind tortura practicată de CIA, l-a contrazis, punct cu punct, pe directorul CIA, John Brennan, în timp ce acesta din urmă respingea unele dintre concluziile documentului făcut public de Senat marţi, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Raportul arată că se ŞTIA: CIA avea informaţii înainte de (a începe) tortura", a postat pe Twitter Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de Informaţii a Senatului, care a prezentat marţi un raport de peste 500 de pagini cu privire la programul CIA de interogare, după atentatele din 11 septembrie 2001, a unor deţinuţi care aveau legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Influenta senatoare urmărea la televizor conferinţa de presă a șefului CIA şi colaboratorii săi postau mesaje pe Twitter, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt.
—–
Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut că instituția pe care o conduce a folosit metode de interogare "dezgustătoare" după atentatele din 11 septembrie 2001, transmite Mediafax, care citează AFP.

Iată câteva dintre declarațiile lui John Brennan:

"Într-un număr limitat de cazuri, ofiţeri ai agenţiei au folosit tehnici de interogare neautorizate, dezgustătoare şi care, pe bună dreptate, treabuiau eliminate", a recunoscut John Brennan într-o conferinţă de presă excepţională şi retransmisă în direct la televiziune, fără precedent în istoria CIA.

"Precedenta administraţie s-a confruntat cu alegeri dificile asupra modalităţii de a combate Al-Qaida şi de a preveni alte atacuri teroriste împotriva ţării noastre", a precizat directorul CIA.

"Nu era simplu de răpuns şi, oricare ar fi opinia voastră despre EIT (tehnicile de interogare intensificate, n. red.), naţiunea noastră şi în special această agenţie au făcut multe lucruri corecte în acea perioadă dificilă pentru ca ţara să rămână puternică şi sigură", a continuat el.

"În numeroase privințe, programul a avansat pe un teren necunoscut de CIA, nu am fost pregătiți. Aveam puțină experiență în ceea ce priveşte detenția suspecților şi puțini agenți erau formați pentru interogatorii. Preşedintele a autorizat programul la şase zile de la 11 septembrie şi a fost de datoria noastră să-l punem în practică", a afirmat John Brennan.

"Pentru a răspunde îngrijorărilor identificate, CIA a implementat (…) reforme cu scopul de a se asigura ca erori să nu se mai repete", a spus el.

"Este imposibil să ştim dacă prin metodele brutale au fost obţinute informaţii de valoare. Noi nu am stabilit că informaţiile de valoare au fost obţinute prin tehnicile speciale de interogare. Este (…) imposibil de măsurat", a subliniat el.

"Indiferent de rolul avut de EIT pentru obţinerea unor informaţii utile din partea vreunui deţinut, cred că metode eficiente şi necoercitive există pentru a scoate astfel de informaţii – metode care nu au efect contraproductiv asupra securităţii noastre naţionale şi poziţiei la nivel internaţional", a adăugat Brennan.

"Sunt înclinat să cred că utilizarea unor metode coercitive are o puternică predilecţie pentru obţinerea unor informaţii false, fiindcă atunci când cineva este supus unor tehnici coercitive, el poate spune orice pentru ca aceste practici să înceteze", a admis el.

"Cred că această agenţie a spus că persoanele care au fost supuse acestor tehnici au furnizat atât informaţii utile, cât şi informaţii eronate", a declarat directorul CIA.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă