20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVa rămâne Franța fidelă valorilor democratice?! Un filosof, cel mai mare pericol...

Va rămâne Franța fidelă valorilor democratice?! Un filosof, cel mai mare pericol pentru Marine Le Pen

Marine Le Pen crede că are șanse uriașe la alegerile prezidențiale, cu un discurs copiat după Donald Trump, la care a adăugat un „Frexit” european. Însă un filosof de numai 39 de ani, devine încet dar sigur, un rival de temut.

Candidata Frontului Național și-a lansat programul pentru alegerile prezidențiale din Franța, promițând electoratului cam ce a promis președintele american Donald Trump în campanie. Ea a criticat aspru Uniunea Europeană, „un eșec care a paralizat Franța”, amenințând cu un referendum pentru Frexit, după model britanic. 

De asemenea a criticat rolul Franței în cadrul NATO, afirmând că țara nu ar trebui târâtă în războaie care nu sunt ale sale. Un alt „dușman” care amenință Franța, în viziunea lui Le Pen este fundamentalismul islamic, adus cu valul de imigranți ilegal. „Suntem la noi acasă!”, „Franța mai întâi!”, a declamat Le Pen, în stil Trump. „Popoarele se deșteaptă. Această deșteptare a popoarelor este istorică. Ea marchează sfârșitul unui ciclu. Vântul istoriei s-a răsucit, ne va duce în vârf”, s-a entuziasmat candidata de extremă-dreapta, în vârstă de 48 de ani. 

Filosof, da, dar și bancher de succes

Și totuși, deși mișcarea de naționalism extrem condusă de Marine Le Pen este în trend, un rival, un „obscur” filosof, în vârstă de numai 39 de ani, urcă rapid în sondaje. Cu mai puțin de 80 de zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, sondajele arată că Marine Le Pen și Emmanuel Macron (foto) sunt cei care vor obține cele mai multe voturi și se vor confrunta în turul al doilea. Emmanuel are la bază studii de filosofie, se declară, filosofic, „nici de stânga, nici de dreapta”, ci „înainte”, în fruntea mișcării de tineret „En Marche!”. A fost consilier al lui Francois Hollande din 2012 și ministru al Economiei din 2014, până când a demisionat ca să candideze la prezidențiale. 
În ciuda studiilor filosofice și a unui discurs presărat cu termeni platonicieni, Macron a renunțat la slujbele de administrație pentru a intra în Rothschild&Co, devenind un investitor cu o avere în jur de două milioane de euro. Soția sa, Brigitte Trogneaux, care i-a fost profesoară de franceză și este cu 20 de ani mai în vârstă, îi este principalul susținător. Macron a reușit, surprinzător pentru analiști, să adune 12.000 de susținători la un miting în Paris, 4.000 în Lille, considerat a fi un sprijin uriaș. Discursul său este exact opus Marinei Le Pen și lui Trump. El a lansat un apel "tuturor cercetătorilor, cadrelor universitare, tuturor firmelor care, în Statele Unite, luptă împotriva obscurantismului”, promițând că Franța va fi pentru ei o țară-mamă.  

SONDAJ

Europa, pradă populismului

Majoritatea europenilor nu mai au încredere față de partidele politice și instituțiile internaționale. Un studiu relevă că 73% din respondenții italieni cred că țara lor este în declin, în Spania 69%, 67% în Franța, 57% în Marea Britanie și 47% în Germania. Studiul a fost efectuat de Ipsos Global Advisor, în octombrie și noiembrie 2016 și a concluzionat că acest „scepticism” european alimentează mișcările populiste. Pentru a îmbunătăți situația țării, 80% din francezi s-au declarat deciși să voteze pentru „un lider pregătit să schimbe regulile jocului”. Se va vedea ce înseamnă acest lucru la alegerile prezidențiale, unde se vor înfrunta Marine Le Pen și Emmanuel Macron, amândoi deciși să schimbe regulile jocului, dar în sensuri total diferite.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă