4.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialVal de atacuri în Europa

Val de atacuri în Europa

Doi atacatori înarmaţi cu cuţite au luat marţi ostatici într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate din apropiere de Rouen. Au tăiat gâtul preotului şi au rănit grav alt ostatic înainte de a fi ucişi de poliţia care a luat cu asalt lăcaşul de cult pentru eliberarea ostaticilor.

Organizaţia Stat Islamic a revendicat atacul.

Un nou atac cu armă de foc a avut loc într-un spital din Berlin, atacatorul, un pacient, împuşcând un medic înainte de a se sinucide. Poliţia berlineză a declarat că nu sunt date pentru a confirma un atac terorist. Totuși, împuşcăturile intervin după o serie de drame succesive în Germania în ultimele zile. La München, un tânăr germano-iranian de 18 ani a deschis focul într-un centru comercial, vineri, 22 iulie, ucigând 9 persoane.

Duminică, 24 iulie, un refugiat sirian a detonat un explozibil în apropierea festivalului din Ansbach. Atacul s-a soldat cu 15 răniţi şi a fost revendicat de Statul Islamic. Anterior, un individ a atacat cu toporul călătorii dintr-un tren, în sudul Germaniei, rănind grav patru persoane.

Iar la Nisa, pe 14 iulie, un tunisian a intrat cu un camion în mulţimea adunată pe Prome­nade d’Anglais cu prilejul ceremoniilor care aveau loc de ziua naţională a Franţei, ucigând 84 de persoane. Individul a fost împuşcat de poliţie şi Statul Islamic a revendicat atacul.

Experţii estimeză că ne aflăm într-o perioadă numită a „lupilor solitari“. Pericolul pentru societatea occidentală este că aceşti recruţi ai jihadiştilor Statului Islamic sau al radicalizaţilor pot face adepţi. Putem avea cea mai bună poliţie, cea mai bună armată şi cele mai bune servicii de informaţii din lume, este imposibil de arestat acest tip de terorist. Singura posibilitate este de a avea informaţii bune pentru reperarea lor, supravegherea în permanenţă şi arestarea în momentul în care vor să comită un atentat, afirmă specialiștii.

Teroriştii nu sunt bolnavi psihici

De la ucigaşul de la Nisa la cel din Ansbach, mai mulţi autori de atentate recente ar suferi de tulburări psihiatrice, şi totuşi aceste acte nu sunt puse pe seama nebuniei de către psihiatrul Samuel Leistedt. Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ucigaşul din Nisa, prezenta un profil ultraviolent şi suferea de crize în cursul cărora spărgea tot, explica tatăl său în media. Adolescentul de 18 ani care a asasinat 9 persoane la München pe 22 iulie fusese sub supraveghere psihiatrică, la fel şi refugiatul sirian care s-a aruncat în aer două zile mai târziu la intrarea  unui festival de muzică din Ansbach, în Germania, rănind 15 persoane. Aceste acte au vizat producerea de victime şi sunt uneori puse pe seama unui grav dezechilibru mental.

În general, teroriştii nu au acest gen de profil. Depresia nu este regulă. Prea puţini deţin trăsăturile tulburărilor psihiatrice. Un psihopat nu ar acţiona ca asasinul din Nisa, un psihopat nu se lasă ucis, nu ucide, nu se auto-explodează.

În Europa, recrutarea făcută de Statul Islamic se face pe un teren fertil cu oameni neinseraţi profesional, social şi familial fragilizaţi care pot fi găsiţi printre migranţi. Ei constituie ţinte pentru SI care caută să folosească astfel de persoane ca bombe ambulante. Este foarte complicat de lansat semnale de alarmă. 

Atentatele din Germania fragilizează politica Angelei Merkel privind refugiaţii, germanii descoperind că potenţial pot fi primite persoane periculoase şi integrarea nu se rezumă la un acoperiş şi pantofi solizi.

Japonia. Cea mai sângeroasă dramă din 1938

Înarmat cu mai multe cuţite, un fost angajat al unui centru pentru handicapaţi, a ucis 19 persoane şi a rănit 25, marţi, într-o localitate din vestul capitalei Tokio, unul dintre cele mai sângeroase atacuri din Japonia. Satoshi Uematsu, 26 de ani, a spart un geam pentru a intra în clădire şi, potrivit canalului tv NTC, a legat membrii personalului şi a recurs la un adevărat măcel. Apoi s-a predat poliţiei. Purta mai multe cuţite de bucătărie şi alte tipuri de lame pline de sânge, a declarat un responsabil al prefecturii Kanagawa.

Pacienţii au fost găsiţi în stare de şoc, unii prezentând diferite răni. Masacrul a fost comis într-un loc muntos din oraşul Sagamihara, iar atacatorul a declarat că vrea să ucidă persoanele handicapate.

Cele mai citite

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă