13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialValonia amenință că va bloca din nou acordul de liber schimb dintre...

Valonia amenință că va bloca din nou acordul de liber schimb dintre UE și Canada

Regiunea belgiană Valonia a amenințat, vineri, că va bloca din nou tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), pe motiv că șeful guvernului federal de la Bruxelles, Charles Michel, nu ar respecta termenii compromisului prin care această regiune a acceptat, la finalul lunii octombie, acordul pentru semnarea acestui tratat, informează AFP, citat de Agerpres.

 

„Se va crea o nouă criză în Europa și nu acesta este obiectivul nostru, dar guvernul federal, (premierul) Michel, aprinde fitilul’, a declarat premierul valon, Paul Magnette, la postul public de televiziune RTBF. El l-a acuzat în continuare pe șeful executivului belgian că abuzează de răbdarea valonilor și a amenințat că va ‘activa clauza ce permite (Valoniei) să suspende CETA”, dacă nu primește rapid clarificări.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, care nu reușise să obțină avizul regiunii Valone.

Aceasta din urmă a blocat semnarea acordului CETA, fiind nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecția socială, efectele asupra agriculturii și industriei tradiționale sau protecția mediului. După mai multe zile de negocieri dificile, pe 27 octombrie s-a ajuns la un compromis și Valonia a acceptat acordul, semnat pe 30 octombrie la Bruxelles în prezența premierului canadian Justin Trudeau.

Acum noile tensiuni sunt legate de o prevedere a tratatului în care se menționează că Belgia „va solicita avizul Curții de Justiție a Uniunii Europene privind compatibilitatea mecanismului ICS (tribunalele de arbitraj prevăzute în CETA pentru soluționarea disputelor între state și companii) cu tratatele europene”.

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă