10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialVânătoarea teroriștilor de la Paris

Vânătoarea teroriștilor de la Paris

Trei zile după atentatele care au lovit Parisul, ancheta autorităţilor franceze progresează în ce priveşte identitatea şi parcursul teroriştilor.

Preşedintele francez, François Hollande, a avut o întrevedere cu secretarul american de Stat, John Kerry, şi a discutat despre apelul său pentru o coaliţie sub comandament american şi cu participare rusă în Siria având ca prioritate lupta contra organizaţiei Statului Islamic. Kerry a sosit la Paris pentru a reafirma „relaţia forte” ce leagă SUA de Franţa şi a promis că cele două ţări vor „combate şi învinge împreună” grupul Statul Islamic, care a revendicat atentatele din Paris.

Luni, Hollande a ţinut un discurs solemn în faţa Congresului reunit la Palatul Versailles în cursul căruia a reafirmat că Franţa este în război „intern şi extern” contra terorismului şi a promis creşterea fondurilor pentru securitatea naţională şi întărirea legilor anti-terorismului ca răspuns la atacurile din Paris. El a anunţat noi raiduri aeriene ale aviaţiei franceze la Raqqa pentru distrugerea de ţinte SI, ca şi intenţia de a milita pentru o mobilizare internaţională, de a milita pentru o apropiere a marilor puteri în faţa ameninţării teroriste reprezentată de SI.

Marţi, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, a cerut ţărilor UE „o participare militară crescută” pe anumite teatre de operaţiuni externe şi le-a cerut „sprijinul” în lupta Franţei contra Statului Islamic în Siria şi în Irak. El a invocat un articol de solidaritate din tratatele europene în caz de agresiune contra unei ţări din UE.

Pe urmele celui de al 8-lea ­terorist

În Franţa şi în Belgia a continuat „vânătoarea” unuia din cei opt atacatori de la Paris, ­s-au înmulţit raidurile pentru depistarea complicilor şi reţelelor militanţilor teroriştilor islamişti.

Au fost descoperite din ce în ce mai multe indicii care duc spre Islamismul radical, asemenea şi anchetele care au loc concomitent în mai multe ţări europene, în special în Belgia şi Germania. Potrivit Le Monde care citează surse securitare, vocea unui jihadist francez a fost „foarte probabil” identificată pe un video al organizaţiei SI care a revendicat atentatele din 13 noiembrie. Fabien Clain, din Toulouse, 36 ani, de origine din Reunion, suspectat că a orchestrat proiectul atentatului ratat din Villejuif, este un apropiat al lui Mohamed Merah ucigaşul pe scuter din Toulouse şi Montauban. Într-o notă a serviciilor secrete franceze, Fabien Clain apare din 2001 în radarul serviciilor antiteroriste.

O altă descoperire tulbure de ultim moment din anchetă este că identitatea care figurează pe paşaportul sirian descoperit lângă trupul unui kamikaze la Stade de France corespunde unui soldat al lui Bashar al-Assad, ucis în urmă cu câteva luni. Documentul este pe numele Ahmad al Muhammad, născut în 1990 la Idleb, în nord-vestul Siriei. Toate elementele corespund soldatului din trupele loiale lui Assad şi ipotezele se referă fie la faptul că paşaportul a fost recuperat, fie că a fost falsificat plecând de la o identitate reală.

De asemenea, s-a aflat că unul din kamikaze, Brahim Abdelslam, închiriase cu câteva zile înainte un apartament în Bobigny (Seine-Saint-Denis) şi deţinea un bar la Bruxelles, Les beguines, „un punct de consum de stupefiante”.

În ce îl priveşte pe Salah Abdelslam, autorul atentatelor de vineri, se presupune că a fost exfiltrat, după atentat, de complici veniţi din Belgia. Căutarea lui continuă, dar până marţi nu se precizase nici o urmă.

Moscova recunoaşte

Prăbuşirea avionului civil rus în Sinai a fost un „atentat”, a anunţat marţi, 17 noiembrie, şeful serviciilor secrete ruse, FSB. Până acum, ipoteza unei bombe la bordul avionului a fost evocată de experţi americani şi britanici, dar respinsă de Moscova şi Cairo. Accidentul aviatic a avut loc la 31 octombrie şi s-a soldat cu decesul tuturor celor 224 de persoane aflate la bord, în majoritate ruşi. El a fost atunci revendicat de aripa egipteană a organizaţiei ­jihadiste Statul Islamic. „În timpul zborului, o bombă artizanală cu o putere echivalentă a 1 kg de TNT s-a declanşat”, a precizat şeful FSB, Alexandre Bortnikov. Ca represalii, preşedintele Vladimir Putin a anunţat intensificarea loviturilor aeriene în Siria, unde avioanele de vânătoare şi bombardierele ruse operează din 30 septembrie. Totodată, Rusia este gata să ofere 50 de milioane dolari ­recompensă în schimbul ­informaţiilor care ar permite identificarea teroriştilor, potrivit unui comunicat al FSB ­online.

» Premierul francez, Manuel Valls, a ­anunţat că Hollande va merge la Washington şi la Moscova pentru discutarea unei alianţe în Siria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă