20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVastă operaţiune anticorupţie în Spania

Vastă operaţiune anticorupţie în Spania

Peste 50 de persoane au fost arestate în Spania în cadrul unei ample operaţiuni -anti-corupţie care viza ofertele publice la nivel municipal şi regional, justiţia evocând o sumă de peste 250 milioane euro, obţinută din trucarea acestor oferte în „mai multe primării şi în regiuni autonome”, în special Madrid, Murcia, Valencia şi Leon.

Parchetul anticorupţie suspectează că „aleşi municipali şi funcţionari” – mai ales din Partidul Popular (PP, dreapta), la putere – au fost complici cu „şefi de întreprinderi” din sectoarele construcţiilor şi energiei, permiţându-le obţi-nerea de „contracte publice în valoare de peste 250 milioane euro în numai doi ani”. În schimb, aleşii primeau -„comisioane ilegale”. Audienţa Naţională din Madrid, jurisdicţie specializată în tratarea afacerilor complexe, instrumentează din iunie acest dosar ce implică în special delicte de „spălare de bani”, „corupţie”, „malversaţiuni” şi „trafic de influenţă”. Cu toate că operaţiunea afectează oameni politici din principalele două partide, ca şi dintr-o formaţiune independentă, faptele reprezintă o nouă lovitură pentru PP. În doar două săptămâni, partidul aflat la putere în Spania a fost din nou afectat, după cazul cardurilor de la -Caja Madrid, imputate fostului ministru al Economiei, Rodrigo Rato.

Printre cei arestaţi luni figurează Francisco Granados, figură majoră a politicii spaniole, fostul nr. 2 al guvernului regional conservator din Madrid şi fost secretar general în această regiune al PP, la putere în Spania. Granados a fost şi senator, dar a renunţat la mandat în februarie, după dezvăluirile ziarului El Mundo potrivit cărora plasase 1,5 milioane euro în Elveţia.

Lovitură pentru conservatori

Potrivit surselor judiciare citate de El Pais şi El Mundo, judecătorul Curţii Naţionale, Eloy Velasco, a descoperit „afacerea 3% din Madrid”, o reţea de mită, în care este implicat şi Partidul Popular din această comunitate şi din alte zone din Spania, dar şi personalităţi socialiste din PSOE. Agenţii celulei operaţionale a Gărzii Civile, sub comandamentul lui Velasco şi al procurorului anticorupţie Carmen Garcia, au lansat operaţiunea. Ancheta a debutat în decembrie 2013, când autorităţile elveţiene au aflat că Francisco Granados a fost implicat într-o presupusă afacere de spionaj, în 2008, a unor politicieni spanioli, iar şi justiţia din Elveţia a descoperit că Granados dispunea de un cont curent de 1,5 milioane euro.

Elveţia a anunţat procurorul anti-corupţie,iar depozitele bancare au fost blocate. Anchetatorii au mers pe drumul banilor şi primul nume obţinut a fost cel al lui David Marjaliza, constructor. Preşedinte al noii generaţii de politicieni în Valdemoro, el acţiona ca intermediar între antreprenorii care aveau interese în obţinerea de contracte publice şi funcţionarii municipali şi politicienii care se ocupau de recompense.

A doua axă a cercetărilor a dus la altă persoană implicată în complot, Pedro Alehandro Llorca. Inginer specialist în informatică, avea contacte în comunităţile din Valencia şi Murcia şi a lucrat pentru diverse societăţi de tehnologie, folosindu-şi influenţa politică pentru a intra în administraţiile publice pentru obţinerea de preţuri şi servicii contractuale pentru care pretindea comisioane.

Sistemul folosit de această vastă reţea de corupţie a fost detectat în cazul Gurtel şi alte cazuri. Potrivit anchetatorilor, principala instituţie implicată este Cofely, filială a multinaţionalei franceze GDF Suez, concentrată pe domenii precum eficacitatea energetică şi contracte gestionate în diferite zone. În Parla, de exemplu, anul trecut a obţinut un contract în valoare de 54 milioane. Cofely a retras de pe -internet toate informaţiile privind creditele alocate municipalităţilor implicate în complot şi primarilor acestora, cel din Parla fiind arestat.  

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă