13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVastă operaţiune secretă rusească de influenţare a Statelor Unite. Sunt examinate și...

Vastă operaţiune secretă rusească de influenţare a Statelor Unite. Sunt examinate și eventualele perturbări ale procesului electoral comandate de la Moscova. FBI a transmis alerte de atacuri cibernetice

Serviciile secrete americane și cele de aplicare a legii anchetează o încercare de a induce neîncrederea populaţiei în scrutinul din noiembrie și în instituţiile politice.

Obiectivul anchetei este de a înţelege amploarea și intenţia campaniei Rusiei, care implică tehnici cibernetice pentru piratarea sistemelor utilizate în procesul politic, întărind capacitatea Rusiei de a răspândi dezinformarea. Totul este coordonat de James R. Clapper Jr., directorul serviciului naţional de informaţii, după cum relevă Washington Post. „Asta este ceva preocupant pentru DNI“, a declarat Charles Allen, fost ofiţer CIA, pus la curent cu aceste probleme. O operaţiune rusă de influenţare în SUA „este ceva ce anchetăm îndeaproape“, a declarat un responsabil din aceste servicii secrete, subliniind că sunt examinate și eventualele perturbări ale procesului electoral, FBI alertând deja responsabilii statelor americane despre potenţiale ameninţări cibernetice.

Comunitatea de informaţii nu a spus că deţine „dovezi definitive“ de falsificări care ar fi executate în cadrul planului rus, dar „chiar suspiciunile privind un astfel de impact asupra securităţii sistemului nostru electoral ar fi o preocupare importantă“, arată surse din serviciile secrete. „Cheia democraţiei  noastre este că oamenii au încredere în sistemul electoral“. Poate că intenţia Kremlinului nu este de a influenţa alegerea președintelui într-un sens sau altul, ci de a provoca haosul și de a furniza combustibil pentru propaganda de atacare a politicilor de întărire a democraţiei SUA în lumea întreagă, în special în ţările din ex-URSS.

Comentariile lor au venit chiar înainte ca președintele Obama și președintele  rus, Vladimir Putin, să discute între patru ochi despre spionajul cibernetic și alte chestiuni pe marginea summitului G20 din China. După reuniunea lor de luni, Obama a recunoscut tensiunile legate de spionajul numeric și declara că SUA au o capacitate forte în acest domeniu. Un oficial din Congres, informat recent despre problemă, a declarat: „măsurile active ruse de influenţă sau de manipulare a eforturilor, fie că sunt în Europa, fie în SUA“ sunt îngrijorătoare și a adăugat că „pare a fi o campanie mondială“. În consecinţă, problema a devenit o prioritate pentru agenţiile de informaţii, care cuprind FBI și Departamentul de securitate internă, CIA și National Security Agency. Unii lideri din Congres au fost informaţi de aceste agenţii despre operaţiunile ruse de influenţă în Europa și cum pot fi folosite ca model pentru activităţile din SUA. Hackerii ruși ai Moscovei au penetrat mail-urile Comitetului naţional democratic (DNC), acţiune divulgată de DNC în iunie, dar, oficial, Guvernul SUA nu a atribuit oficial Rusiei această intruziune urmată de plantarea pe Internet a 20.000 de mail-uri DNC piratate. Dar analiștii specialiștilor în securitate informatică au depistat mărcile numerice ale unor grupuri guvernamentale ruse de pirataj. Politicienii americani au denunţat o intruziune fără precedent și o tentativă de influenţare sau perturbare a procesului politic din SUA.

Departamentul de securitate internă s-a oferit să ajute autorităţile locale și funcţionarii electorali ai statului să prevină orice perturbare cibernetică în ziua prezidenţialelor, inclusiv cu analize regulate de vulnerabilitate, informaţii și alerte privind o acţiune și accesul la alte tehnici pentru ameliorarea securităţii cibernetice la nivel local. Va exista și o echipă pregătită să se integreze centrului de comunicare al securităţii cibernetice naţională pentru alertarea jurisdicţiilor dacă sunt detectate atacuri.

Rusia și propaganda online

Rusia a fost avangarda unei mișcări mondiale care folosește din ce în ce mai mult propaganda pe Internet pentru influenţarea oamenilor și a evenimentelor politice, în special după revolta politică din Ucraina, anexarea Crimeii de către Moscova și impunerea sancţiunilor economice Rusiei de SUA și UE. Statele baltice, Georgia și Ucraina, au fost obiectul atacurilor cibernetice ruse și a altor operaţiuni ascunse de influenţă, destinate perturbării acestor ţări. „Studiile noastre arată că foarte probabil aceste operaţiuni de influenţă sunt gestionate centralizat“, precizează Janis Sarts, directorul Centrului de comunicaţii strategice al NATO, un organism de cercetare cu sediul la Riga, în Letonia. El a mai precizat că principalele teme par orchestrate la nivel înalt, în ierarhia statului rus și apoi urmează eforturile individuale ale oamenilor pentru exploatarea temelor specifice“.  

Responsabilii serviciilor secrete americane descriu campania de influenţare în SUA ca „ambiţioasă“ și spun că este egal concepută pentru contracararea leadershipului și influenţei americane în afacerile internaţionale.

Sistemul electronic de vot din SUA ar putea fi vizat de un atac cibernetic.    foto ap

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă