16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul Panama Papers: Vedete mondiale în reţeaua opacă a finanţei off-shore

Scandalul Panama Papers: Vedete mondiale în reţeaua opacă a finanţei off-shore

Circa 11,5 milioa­ne de documente dezvăluie averi ascunse în diverse paradisuri fiscale opace de către lideri politici mondiali, reţele criminale, staruri de fotbal sau miliardari. Guvernele de pretutindeni au început să ancheteze posibile malversaţiuni financiare de la un cabinet de avocatură panamez, specializat în crearea de societăţi off-shore.

„Panama Papers” a dezvăluit aranjamentele financiare ale politicienilor şi personalităţilor publice din numeroase ţări – amicii preşedintelui rus Vladimir Putin, rudele premierilor din Marea Britanie, Islanda şi Pakistan şi preşedintele Ucrainei, protejat de Occident. Precizând că banii din societăţile off-shore nu sunt ilegali în sine, ziariştii care au analizat documentele divulgate au declarat că ele furnizează dovezi privind averi ascunse cu scopul evaziunii fiscale, spălării banilor, evitarea sancţiunilor, bani proveniţi din trafic de droguri sau alte crime. Cabinetul Mossack Fonseca a precizat că a înfiinţat peste 240.000 de societăţi off-shore pentru clienţi din întreaga lume şi administrează multe dintre ele.

Anchete

Kremlinul a declarat că documentele „nu conţin nimic concret şi nimic nou”, iar un purtător de cuvânt al premierului brita­nic, David Cameron, a declarat că legăturile tatălui acestuia (decedat) cu o firmă off-shore constituiau o „afacere privată”. În Franţa, procurorii financiari au deschis o anchetă preliminară pentru fraudă fiscală gravă, Germania a anunţat supravegherea pieţelor financiare. Australia, Austria, Suedia şi Olanda au anunţat, la rândul lor, că au început să ancheteze informaţiile din documente. Multe bănci au ajuns sub lumina reflectoarelor după ce s-a arătat că au ajutat clienţii să-şi ascundă averile în paradisuri fiscale.

Publicarea de date şi informaţii abia a început şi anchetele declanşate în diverse ţări pot aduce mari surprize. S-a dezvăluit deja existenţa a 2 miliarde dolari în societăţi off-shore, bani scoşi din Rusia de cercul intim al preşedintelui Putin, ca şi de firma premierului islandez, căruia i se cere demisia de către opoziţie şi în demonstraţii masive de stradă. În „Panama Papers” apar şi Mohammed al VI-lea şi Salman, regii Marocului şi Arabiei Saudite, dar şi apropiaţii lor. Bashar al-Assad a ocolit sancţiunile prin intermediul vărului său Rami Mahklouf şi lista este uriaşă.

Cine este Mossack Fonseca

În Panama, Mossack Fonseca este una din firmele foarte puternice şi influente, a cărei activitate este legată de istoria ţării. O istorie cangrenată de corupţie şi bani murdari din anii dictaturii lui Manuel Noriega (1984-1990), când Mossack Fonseca şi-a luat partea. Firma este una înfloritoare, cu sute de angajaţi, cu zeci de mii de întreprinderi create, cu zeci de filiale la nivel mondial, cu mii de interlocutori recenzaţi în Panama Papers, indicii referitoare la impozanta industrie reprezentată de Mossack Fonseca, rotiţă fundamentală a activităţilor din sistemul off-shore. Ramon Fonseca, director şi co-fondator al cabinetului, născut în 1952, este diplomat în drept. Juergen Mossack, celălalt fondator al companiei, s-a născut în Germania în 1948 şi a emigrat în Panama cu familia, unde şi-a finalizat studiile în drept.  

240.000 de firme off-shore pentru clienţi din întreaga lume ar putea ascunde averi ilicite.

În China, punerea în cauză a perso­nalităţilor de rang înalt a dus la activarea cenzurii cibernetice. „Găsiţi şi suprimaţi orice info asupra Panama Papers”

Caracatiță

Anchete oficiale și în România

DIICOT analizează posibilitatea efectuării unor verificări în legătură cu implicarea unor cetăţeni români în scandalul „Panama Papers”, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism analizează dosarele pe care le au deja în lucru şi care ar putea avea legătură şi cu „Panama Papers”. Unul dintre românii care au recunoscut că deține bani în paradisuri fiscale este Frank Timiș.

Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă