15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVenezuela: Aproape două milioane de alegători vor demiterea președintelui Nicolas Maduro

Venezuela: Aproape două milioane de alegători vor demiterea președintelui Nicolas Maduro

Opoziţia din Venezuela a depus, luni, la Consiliul național electoral (CNE) 1.85 milioane de semnături în favoarea unui referendum pentru a-l revoca pe președintele Nicolas Maduro. Cetățenii sunt nemulțumiți de situația tensionată din țară, generată de criza economică, informează AFP, citat de Agerpres.

Semnăturile au fost obţinute, săptămâna trecută, în două zile, locuitorii deplasându-se în număr mare la diferitele puncte de colectare instalate în ţară. 

Un succes atât de rapid „este probabil un record mondial”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Henrique Capriles, într-o intervenţie filmată şi difuzată pe Twitter. El a mai precizat că semnăturile arată că venezuelenii aleg „calea constituțională, democratică, pașnică”. 

Citește și: Zece state din Venezuela rămân fără curent electric, timp de patru ore pe zi

„Nu ne este frică de ei”, a răspuns numărul doi al chavismului, Diosdado Cabello, fost preşedinte al Adunării Naţionale. 

CNE, cunoscut ca apropiat guvernului, va verifica dacă minimul de voturi necesare (195.721, 1% din electorat) a fost atins, îi va convoca pe semnatari să confirme personal opţiunea lor, înainte de a trece la o ultimă verificare. Întreg procesul ar putea dura o lună, chiar mai mult dacă CNE încearcă să îl întârzie, apoi opoziţia va avea de atins al doilea prag, strângând patru milioane de voturi în trei zile pentru a convoca referendumul, pe care speră să îl organizeze de la sfârşitul lunii noiembrie. 

Referendumul revocator a fost utilizat o singură dată în istoria ţării, împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) în 2004: el s-a soldat cu un eşec. De această dată, ar putea beneficia de nemulţumirea socială tot mai mare, ilustrată de revoltele şi jafurile care au avut loc în ultimele zile la Maracaibo (nord-vest), al doilea oraş ca mărime din ţară. 

Citește și: Venezuela schimbă fusul orar ca să facă economie de curent

 68% dintre venezueleni sunt furioşi din cauza penuriei şi a inflaţiei cu trei cifr. Astfel, ei doresc plecarea preşedintelui cât mai repede posibil şi noi alegeri, indică un recent sondaj realizat de Venebarometro.

 

Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă