9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTribunalul Suprem de Justiţie a plasat Venezuela în stare de urgenţă economică

Tribunalul Suprem de Justiţie a plasat Venezuela în stare de urgenţă economică

Venezuela a fost plasată în “stare de urgenţă economică”, după ce Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ) a validat decretul preşedintelui Nicolas Maduro, ignorând avizul negativ oferit la 22 ianuarie de către Parlamentul controlat de opoziţie, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit avizului TSJ, făcut public joi, decretul “a intrat în vigoare odată cu publicarea sa, iar legitimitatea, validitatea, vigoarea şi eficienţa sa juridică şi constituţională sunt irevocabile, conform a ceea ce este prevăzut” în lege.

Astfel, textul permite ca guvernul să poată recurge la mijloace ale companiilor private (de transport şi de distribuţie) pentru a “garanta accesul” la alimente, medicamente şi bunuri de primă necesitate şi pentru a controla schimburile. 

Preşedintele socialist  Nicolas Maduro a declarat, la televiziunea de stat, că măsurile “facilitează într-o mare măsură munca”. Mai mult, el a precizat că va anunţa primele măsuri în următoarele zile. 

“Tribunalul Suprem de Justiţie s-a exprimat. Decizia sa este sfântă şi trebuie respectată de toate sectoarele şi de toate instituţiile”, a insistat şeful statului din Venezuela. 

Pe de altă parte, deputatul de opoziţie Juan Guaido şi-a exprimat criticile pe Twitter. Astfel, el a scris că “TSJ nu poate uzurpa competenţele puterii legislative”. Deputatul José Guerra, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai decretului, a spus că Tribunalul Suprem “se crede stat în stat” şi “se consideră deasupra voinţei poporului”. 

Decretul, care instituie această stare de urgenţă pentru 60 de zile într-o ţară în plină criză economică din cauza căderii preţului petrolului, a fost adoptat de Nicolas Maduro la 15 ianuarie. Însă măsura a fost respinsă o săptămână mai târziu de către Parlament, unde opoziţia deţine majoritatea. Sesizată de liderii partidului aflat la putere, Camera Constituţională a TSJ le-a dat în cele din urmă câştig de cauză. Opoziţia, dar şi sindicatele şi mediul de afaceri se tem că decretul ameninţă proprietatea şi afacerile private, distruge puterea de cumpărare şi năruie piaţa locurilor de muncă. 

Venezuela, altădată un bogat producător de petrol datorită rezervelor sale imense de ţiţei – cele mai mari din lume -, a intrat într-o gravă criză economică odată cu prăbuşirea preţului petrolului. În viaţa de zi cu zi, aceasta se traduce printr-o penurie de produse de bază precum cafea, ulei sau scutece, venezuelenii fiind nevoiţi să stea ore întregi la cozi, de la un supermarket la altul, pentru a se putea aproviziona.

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă