8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVerdict al Curţii Europene de Justiţie în privinţa ajutoarelor sociale pentru persoanele...

Verdict al Curţii Europene de Justiţie în privinţa ajutoarelor sociale pentru persoanele care vin din alte ţări membre ale blocului comunitar

Statele din Uniunea Europeană pot refuza acordarea de ajutoare sociale timp de trei luni pentru persoanele care vin din alte ţări membre ale blocului comunitar, a decis joi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), potrivit DPA, citată de Agerpres. 

Cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene a fost solicitată în mod repetat să dea o decizie privind chestiunea beneficiilor sociale pentru imigranţii intracomunitari, în contextul temerilor privind abuzurile asupra sistemelor de ajutoare în blocul comunitar. Această temă se află şi în centrul viitorului referendum din Marea Britanie privind apartenenţa la UE. 

Legislaţia UE prevede deja că cetăţenilor dintr-un alt stat membru li se poate refuza accesul la asistenţă socială pentru primele lor trei luni de şedere. Însă judecătorii CEJ, instanţă cu sediul la Luxemburg, au fost solicitaţi să decidă din nou asupra acestei chestiuni, în urma unei dispute juridice din Germania, unde unui spaniol şi fiului său li s-a refuzat accesul la beneficii sociale. 

“Un stat membru îi poate exclude pe cetăţenii altor state membre de la anumite beneficii sociale (cum ar fi beneficiile pentru cei care caută loc de muncă şi copii lor în Germania) în timpul primelor trei luni de şedere”, a precizat instanţa. “Un astfel de refuz nu presupune o evaluare a situaţiei individuale a persoanei vizate”, se adaugă în comunicat.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă