12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVicecancelarul german, vizită în taberele refugiaților sirieni din Iordania: Situația este dramatic...

Vicecancelarul german, vizită în taberele refugiaților sirieni din Iordania: Situația este dramatic de rea, însă noi suntem singurii care plătim

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, aflat într-o vizită de două zile în Iordania, a îndemnat comunitatea internațională să sporească ajutorarea pentru refugiații sirieni disperaţi din acest regat şi din alte ţări care-i găzduiesc, pentru a tempera migrarea către Europa, relatează Mediafax

Sigmar Gabriel a declarat că situaţia refugiaţilor în ţările vecine cu Siria care-i găzduiesc este “dramatic de rea” şi că ţările bogate din regiunea Golfului şi Statele Unite, între alţii, ar putea să facă mai mult pentru a-i ajuta.

Vizita lui Gabriel în Iordania are loc înaintea a două reuniuni de urgenţă, săptămâna aceasta, ale unei Uniuni Europene profund divizate în privinţa modului în care să gestioneze afluxul.

Peste patru milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil din ţara lor începând din 2011, cei mai mulţi în Iordania, Liban, Turcia şi Irak. Un număr tot mai mare refugiaţi părăseşte aceste ţări şi se îndreaptă către Europa sau se întoarce în Siria, în ultima perioadă, din cauza diminuării ajutoarelor alimentare şi în sume de bani.

Agenţii în domeniul ajutorării au cerut în 2015 7,4 miliarde de dolari pentru a face faţă crizei siriene, dar până în prezent au primit doar 38% din sumă.

Îniante să plece în Iordania, Gabriel a declarat că “stabilizarea situaţiei în taberele de refugiaţi din Liban, Iordania şi Turcia” este o prioritate.

Situaţia din aceste tabere “este dramatic de rea, iar din această cauză avem nevoie de ajutor”, declara el duminică pentru un post de televiziune.

“Însă noi suntem singurii care plătim”, a adăugat vicecancelarul. “Ţările din regiunea Golfului, Statele Unite – care poartă o anumită responsabilitate pentru haosul din Orientul Mijlociu – trebuie, de asemenea, să ajute”, sublinia el.

Aproximativ 500.000 de migranţi au venit în Europa anul acesta, cei mai mulţi prin Italia şi Grecia, iar refugiaţii sirieni reprezintă un număr important între ei. Germania este o destinaţie preferată, iar oficialii preconizează un milion de nou-veniţi până la sfârşitul lui 2015.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă