7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVicepremierul Ungariei Zsolt Semjen: Am fost îngăduitori cu românii, nu am dat...

Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen: Am fost îngăduitori cu românii, nu am dat cu pumnul în masă mai devreme

Ca urmare a scandalului diplomatic izbucnit de Ziua Naţională a României, când politicienilor maghiari li s-a interzis participarea la manifestaţiile din ţară, vicepremierul ungar, ,Zsolt Semjen intervine, spunând că Ungaria ar fi trebuit “să dea cu pumnul în masă” mult mai devreme în relaţia cu România şi că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile, scrie News.ro.

“Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme. Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali””, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

Şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, Zsolt Nemeth, a susţinut că, în momentul de faţă, relaţiile româno-ungare sunt “proaste”.

“Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus Zsolt Nemeth.


Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a interzis angajaților Ministerului de Externe – în cea mai mare parte cu rang diplomatic – să participe la acțiunile oficiale organizate de statul român în cinstea zilei de 1 Decembrie.

Această interdicție pune ambele părți – română și ungară – într-o poziție extrem de delicată, întrucât prin tradiție orice țară își serbează Ziua Națională în statele unde are ambasade, iar refuzarea unei invitații la un asemenea eveniment poate fi percepută de țara organizatoare drept un afront diplomatic.

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că “Ambasada României la Budapesta și Institutul Cultural Român din Budapesta au organizat, în contextul Zilei Naționale a României, un concert de vioară susţinut de Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai prestigioşi muzicieni români, acesta prezentând un program cu lucrări de George Enescu, Béla Bartók şi Johann Sebastian Bach. Evenimentul cultural a fost urmat de o recepţie, la care au luat parte aproximativ 600 de persoane”.


Citeşte şi: Ziua Națională a României produce un scandal diplomatic în Ungaria. Guvernul de la Budapesta a interzis oficialilor maghiari să participe la ceremonii


 

 

Este de remarcat că, spre deosebire de evenimentele similare organizate de România în alte capitale, din anunțul MAE referitor la Budapesta lipsește orice referire la  participarea oficialilor maghiari la aceste manifestări.

Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia care a interzis diplomaților maghiari să participe la acțiunile organizate de România în cinstea Zilei Naționale, 1 Decembrie, a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.

La solicitarea Digi24, Ministerul de Externe de la Budapesta a anunțat, în seara zilei de 30 noiembrie, că „întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României”.

A doua zi, joi, Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat oficial că a luat notă de decizia instituţiei ministeriale maghiare a Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de a interzice participarea diplomaţilor unguri la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

“O asemenea decizie este greu de înțeles cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori. Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat să participare la sărbătorile naţionale româneşti”, a anunţat MAE.

Ca urmare a acestui scandal diplomatic, preşedintele PMP Traian Băsescu a cerut, vineri, „expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta”, după ce diplomatul Peter Syijjarto a interzis personalului să participe la evenimentele organizate de Ziua Națională a României.


Citeşte şi: Traian Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei în România: „Nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică, născută sub pulpana extremismului maghiar”, care a cerut personalului diplomatic să nu participe la festivitățile de Ziua Națională


 

 

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu i-a transmis șefului Guvernului ungar că oficialii români „nu vor să efectueze vizite la Budapesta”.

„Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înțeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria”, susține Traian Băsescu.

El precizează că, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Syijjarto, „încurajat de Donald Trump”, le-a cerut diplomaților maghiari să nu participe la ceremoniile organizate de Ziua Națională a României.

„Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, <<poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie>>”, a continuat el.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă