5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPresa internațională: Victoria lui Dodon în Moldova este un semnal de alarmă...

Presa internațională: Victoria lui Dodon în Moldova este un semnal de alarmă pentru UE, în faţa unei Rusii tot mai expansioniste

Victoria candidatului pro-rus la alegerile din Republica Moldova este un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, scrie presa internaţională.

Moldovenii au pus frână celor şapte ani de muncă pentru integrarea în Uniunea Europeană, votându-l drept preşedinte pe candidatul pro-rus Igor Dodon, scrie The Guardian. Jurnaliştii britanici consideră că rezultatul scrutinului este un test pentru Uniunea Europeană în faţa unei Rusii tot mai expansioniste.

Daily Mail notează că în Moldova a ieşit victorios candidatul pro-rus, deschizând drumul spre o conducere cu mână de fier în fosta republică sovietică.

Victoria lui Dodon în Moldova, ca şi cea a candidatului pro-rus în Bulgaria, sunt fulgere pe cerul european şi constituie, dacă mai era nevoie, un nou avertisment pentru Bruxelles, scrie Le Monde. Deziluzia este cu atât mai puternică deoarece de-a lungul anilor, fosta republică sovietică a pozat drept „cel mai bun elev” al parteneriatului oriental şi a fost un model în regiune. În opinia jurnaliştilor francezi, rezultatele scrutinului au fost generate de eşecul partidelor pro-europene, care s-au aflat la putere din anul 2009.

Constatând că votul prezidenţial din Moldova a fost dominat de legăturile cu Moscova, Financial Times consideră că miza alegerilor din Europa de Est este sporită şi de dubiile privind angajamentul Americii faţă de securitatea Europei, după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Deutsche Welle aminteşte că noul preşedinte al Moldovei a fost ministru al economiei într-un guvern comunist între anii 2006 şi 2009, iar acum doreşte întărirea relaţiilor cu Moscova.

Agenţia Reuters, sub semnătura lui Alessandra Prentice si Alekander Tanas notează diferenţele esenţiale între cei doi candidaţi aflaţi în cursa. Igor Dodon, definit drept candidat pro rus si Maia Sandu „un economist prooccidental care a lucrat la Banca Mondiala” şi care a promis să lupte împotriva corupţiei. Reuters scrie că socialistul Dodon doreşte să renunţe la acordul de asociere cu Uniunea Europeana dorind alăturarea Moldovei, Uniunii Euroasiatice, dominata de Rusia.

Agenția germana de ştiri DPA publica o depeșă scurtă in care se anunţa candidaţii la acest al doilea tur de scrutin şi se aminteşte despre dispariţia miliardului de dolari din băncile moldoveneşti.

Oficialii ruşi, citaţi de publicaţia TASS, au declarat că victoria socialistului Igor Dododn în alegerile prezindenţiale din Republica Moldova va avea un un efect pozitiv asupra relaţiilor ruso-moldoveneşti.

Candidatul prorus Igor Dodon a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, fostă republică sovietică ce traversează o profundă criză politică, învingând-o în cel de-al doilea tur de scrutin pe candidata proeuropeană Maia Sandu, comentează luni AFP.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă