10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialVICTORIE a kurzilor sirieni împotriva Statului Islamic. Cum și-au luat un oraș...

VICTORIE a kurzilor sirieni împotriva Statului Islamic. Cum și-au luat un oraș înapoi

Forţele siriene kurde, susţinute de raidurile aeriene americane, au adus o lovitură strategică, luni, Statului Islamic, capturând un oraş de la graniţa cu Turcia, care a fost una dintre principalele rute de aprovizionare ale militanţilor, relatează Mediafax

Capturarea oraşului Tel Abyad de către gruparea kurdă YPG şi grupări rebele siriene înseamnă că în prezent kurzii sirieni controlează efectiv circa 400 de kilometri de graniţă siriano-turcă. Tel Abyad este şi un punct cheie de tranzit pentru militanţii care fac contrabandă cu arme şi petrol.

Citește și: ȘOCANT. Teroriștii din Stat Islamic vând femeile pe pachete de țigări

YPG a pretins pe site-ul său şi în interviuri cu reporterii la sfârşitul lui iunie că deţine controlul deplin al oraşului.

“Scopul luptelor este să taie rutele de aprovizionare ale Statului Islamic, iar prin preluarea Tel Abyad vom putea să tăiem ruta de aprivizionare; am închis deja din ele”, a declarat oficialul sirian kurd Idriss Nassan pentru DPA.

Înregistrarea video realizată de partea turcă la graniţă au arătat combatanţi care purtau steagul YPG în apropiere de locul unde, cu 24 de ore înainte, Statul Islamic a îndepărtat de graniţă mai mulţi civili.

Citește și: Ankara a livrat „arme pentru Statul Islamic“

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o grupare cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul, a declarat că luptătorii Statului Islamic încă rezistă în unele zone, deşi gruparea YPG controlează aproape tot oraşul.

YPG s-a dovedit cea mai eficientă forţă de luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi de aceea a primit sprijin aerian masiv din partea Statelor Unite şi aliaţilor lor de la bătălia de la Kobane. Gruparea controlează acum mai mult de jumătate din graniţa de 899 de kilometri dintre Siria şi Turcia.

Cele mai citite

Roger Corman, regizorul „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta de 98 de ani

Roger Corman, care a regizat o serie de filme de cult, printre care „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta...

Premieră! Petrocub Hînceşti, campioana la fotbal a Republicii Moldove

Echipa de fotbal Petrocub Hînceşti a scris istorie în Republica Moldova, devenind pentru prima dată campioană națională, după remiza obținută sâmbătă, 1-1, pe terenul...

Poliția a aplicat amenzi, după ce mai mulți nuntași au blocat o intersecție

Poliția din județul Teleorman a intervenit prompt în urma unui incident în localitatea Buzescu, unde circulația a fost blocată de nuntași, generând disconfort și...
Ultima oră
Pe aceeași temă