20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Război pe cont propriu. Mărturiile incredibile ale unui italian de 27...

VIDEO. Război pe cont propriu. Mărturiile incredibile ale unui italian de 27 de ani care s-a dus să lupte cu ISIS: Suntem pur şi simplu fiinţe umane care au ales să lupte împotriva ISIS pentru a apăra valorile democraţiei

La 27 de ani, Karim Franceschi, „partizanul italian” din Siria, a luptat pentru eliberarea oraşului Kobanî, din regiunea Alep. El a povestit pentru cotidianul italian La Repubblica, cum a întâlnit în interiorul miliţiei kurde YPG, „Unitatea de protejare a poporului”, mai mulţi tineri europeni şi americani. Povestea lui a devenit o carte, iar acum va fi chiar prezentată într-un film documentar realizat în Italia, “Our War”.

„Nu ne mai spuneţi luptători străini, suntem pur şi simplu fiinţe umane care au ales să lupte împotriva ISIS pentru a apăra valorile democraţiei”, spune calm Karim, încercând să explice ce-i împinge pe „internaţionali” să se înroleze în miliţiile kurde YPG din Rojava, o regiune autonomă din nordul Siriei. „Nu ştiu câţi mai sunt încă acolo acum, pentru că mulţi vin şi pleacă mereu, cum am făcut şi eu, dar cred că cel puţin 400 de europeni şi americani au luptat alături de miliţia kurdă.

Cine este Karim?

Karim s-a născut în Casablanca, Maroc, dintr-un tată italian (fost partizan) şi o mamă marocană. Trăieşte la Senigallia, Italia, şi se declară „comunist şi activist politic al centrelor sociale” şi a luptat în Siria, unde a participat la eliberarea oraşului Kobani de militanţii ISIS.

După şase luni şi jumătate de lupte intense, tânărul s-a întors în Italia cu greutate în suflet după moartea camarazilor săi, dar cu conştiinţa că a făcut alegerea corectă. „Populaţia din Rojava ne saluta şi ne sprijinea, pentru că eram, să spunem partizanii lor”, îşi aminteşte Karim.

La Kobani a învăţat să folosească armele, dar nu l-a încercat niciodată vreun orgoliu sau vreo satisfacţie soldăţească. El spune că a tras doar ca pentru supravieţuire, a sa şi a camarazilor de luptă. În opinia lui Karim, armele sunt simple instrumente pentru atingerea unui scop politic, ideologic.

Ce-i împinge pe tinerii europeni şi americani să lupte alături de miliţiile kurde?

Nu toţi au aceeaşi motivaţie, povesteşte Karim, dar toţi simt o legătură directă cu experienţa brigăzilor internaţionale de război din Spania. Alegerea e profund politică: nu este o coincidenţă că printre numele cele mai folosite se află Che Guevara. „Cred că este foarte important să-ţi cunoşti propriile rădăcini, iar eu, ca italian, mă simt profund legat de lupta partizană”, mărturiseşte tânărul.

Cine sunt luptătorii ISIS

Miliţiile kurde se confruntă cu o forţă ISIS formată din 60 de mii de oameni veniţi din toată lumea, explică tânărul italian: „Printre ei sunt toate naţiile: de la americani care nu înţeleg o boabă din Coran până la tineri infractori care fug de poliţie, de la francezi care s-au radicalizat deşi provin din familii creştine până la veterani de război ceceni.” Dar toţi aceştia sunt simpli luptători. Comandanţii sunt cei care au putere de decizie şi ţin legătura cu ISIS, iar printre aceştia nu există europeni, ci irachieni şi baathişti, jihadişti afgani. Cu toţii sunt foarte bine pregătiţi, experţi militari, persoane cu studii superioare importante, mai spune Karim.

Filmul documentar

Documentarul „Our War”, realizat de Benedetta Argentieri, Bruno Chiaravalloti şi Claudio Jampaglia, spune povestea a trei „internaţionali” aflaţi pe frontul sirian. Filmul este lansat în Italia la doar câteva zile după polemicile care au acompaniat difuzarea unui clip în care apare un luptător din Torino prezentând un exerciţiu de pregătire din miliţia kurdă.

Acum tânărul este acasă, în Italia, şi nu s-a decis, încă, dacă se va mai întoarce să lupte în Siria sau nu. El spune, însă, că va continua să susţină acele idei şi acea revoluţie chiar şi de acasă, pentru că patria natală este locul în care trebuie să lupţi pentru a schimba lucrurile, făcând politică.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...
Ultima oră
Pe aceeași temă