6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Ample proteste în Maroc după moartea brutală a unui vânzător de...

VIDEO. Ample proteste în Maroc după moartea brutală a unui vânzător de peşte zdrobit de un compactor de gunoi. Oamenii şi-au amintit de Primăvara Arabă

Mii de marocani au protestat în mai multe oraşe după ce un vânzător de peşte, Mouhcine Fikri, a fost zdrobită în timp ce încerca să-şi recupereze marfa confiscată de poliţie, relatează BBC.

Poliţia din oraşul nordic Al-Hoceima a confiscat, vineri, peştele pentru că era un soi a cărui pescuire este interzisă în această perioadă a anului, spune presa marocană, care precizează că potrivit legii marfa confiscată trebuie distrusă. Într-un clip care a circulat rapid pe reţelele de socializare, vânzătorul poate fi văzut sărind în spatele containerului şi încercând să-şi recupereze marfa, chiar înainte ca acesta să fie strivit de compactor.

Moartea bărbatului a amintit tuturor de Mohamed Bouazizi, vânzătorul tunisian de fructe şi legume care şi-a dat foc după ce autorităţile i-au confirmat marfa în decembrie 2010. Furia publică a dus atunci la declanşarea Primăverii Arabe.

Autorităţile au declanşat o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat. Regele Marocului, Mohamed, a cerut edililor să viziteze familia vânzătorului.

Protestele anti-guvernamentale desfăşurate acum la o amplitudine rară pentru Maroc, au fost organizate de activiştii mişcării „20 Februarie”, aceeaşi care au organizat şi demonstraţiile din 2011, din timpul Primăverii Arabe.

„Toţi ne simţim zdrobiţi”, strigau protestatarii la manifestarea începută imediat după înmormântarea vânzătorului de peşte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă