5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Bătălia împotriva Brexit a început în Justiția din Anglia. Cum pot...

VIDEO. Bătălia împotriva Brexit a început în Justiția din Anglia. Cum pot magistraţii să trimită la Parlament ieșirea țării din UE, pentru blocarea procesului. Verdictul se va da abia anul viitor în luna ianuarie

Dosarul privind planurile pentru demararea Brexitului a ajuns la Curtea Supremă, după ce, în luna noiembrie, instanța a stabilit că Guvernul nu dispune de suficiente împuterniciri pentru a invoca, independent, articolul 50 al Tratatului de la Lisabona de începere a negocierilor Brexit.

În cadrul apelului, avocaţii din tabăra premierului Theresa May au insistat că poporul britanic a decis deja în favoarea părăsirii blocului comunitar, iar votul Parlamentului nu mai este justificat, scrie Daily Mail.

Audierile, care vor fi transmise live stream de BBC, vor dura aproximativ patru zile, dar verdictul se va da abia anul viitor în luna ianuarie. Sentinţa va avea efecte deosebite asupra strategei premierului Theresa May de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Printr-o decizie care a stârnit valuri de furie printre susţinătorii Brexit, trei judecători de rang înalt au declarat că Theresa May nu are puterea de a utiliza prerogativa regală pentru a declanșa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și să înceapă procesul de doi ani de negociere fără ca Parlamentul să-şi dea aordul în această privinţă.

Executivul londonez a anunţat că va contesta decizia Curţii Supreme care l-a obligat să ceară aprobarea prealabilă a Parlamentului înainte să declanșeze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Secretarul de Stat pentru Brexit, David Davis, conduce cazul în justiție, iar echipa sa de avocaţi este coordonată de procurorul general Jeremy Wright care va explica de ce cei trei judecători de la Curtea Supremă au comis o eroare în raport cu articolul 50, subliniind că utilizarea acestuia a fost justificată în mod legal de votul în cadrul referendumului în favoarea renunțării la UE.

Gina Miller, manager de investiţii şi fostă prezentatoare a show-urilor de modă, a încurcat planurile premierului Theresa May privind declanşarea procedurilor pentru ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar. Miller, 51 de ani, a declarat că demersurile sale împotriva Brexitului i-au adus numeroase ameninţări cu moartea pentru a fi descurajată să renunţe la intervenţia sa împotriva rezultatelor referendumului organizat în luna iulie 2016. Activista s-a prezentat la Curtea Supremă, flancată de bodyguarzi.

Astfel, 11 judecători ai Curții Supreme – un număr record – vor dezbate unul dintre cele mai importante cazuri constituționale din istoria statului insular. Dacă recursul va eşua şi dacă alte demersuri pe lângă Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg vor avea aceeaşi soartă, planurile pentru Brexit vor fi grav afectate.

Procesul privind unul dintre cele mai importante cazuri din istoria juridică britanică a debutat cu un avertisment pentru cei care au atentat la siguranţa activistei Gina Miller, prin ameniţări privind siguranţa sa şi mesaje agresive trimise prin intermediul reţelelor de socializare.

“A te adresa instanteţi este un drept fundamental şi nimeni nu ar trebui să-l submineze. Orice persoană care s-a confruntat cu astfel de situaţii trebuie să ştie că există proceduri legale prin care poate fi protejat”, a declarat preşedintele Curţii Supreme, lordul Neuberger.

 

 

 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă