19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Incident în Rusia: O rachetă s-a prăbuşit imediat după decolare

VIDEO. Incident în Rusia: O rachetă s-a prăbuşit imediat după decolare

O rachetă rusească de tip Proton, care transporta un satelit european, s-a prăbuşit vineri la sol, la mai puţin de zece minute după lansare, un ultim accident care afectează industria spaţială rusească, informează Mediafax.

Racheta a luat foc în straturile superioare ale atmosferei, a declarat un reprezentant al Roscosmos, Agenţia spaţială rusă, pentru agenţia Itar-Tass.

Motorul principal al rachetei s-a oprit la 545 de secunde după ce a fost lansat de la centrul spaţial rus Baikonur, situat în Kazahstan.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu racheta şi satelitul de comunicaţii Express-AM4P – a cărui valoare este estimată la 21 de milioane de euro – arzând în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă", a declarat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziune. "Zborul s-a terminat", a adăugat el.

Agenţia spaţială rusă a anunţat că a însărcinat o comisie "să analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei stuaţii".

"Fragmente din rachetă ar putea cădea la sol. O zonă de impact este în curs să fie stabilită", a declarat oficialul. Potrivit unor date furnizate de acesta, motorul celei de a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie. "A fost eroare de unghi", a spus el.

Potrivit acestei surse, componente toxice ale combustibilului rachetei, care au rămas în treapta a treia a acesteia, şi unitatea Briz-M probabil că au luat foc în straturile dense ale atmosferei. Sateliţii din seria Exress au fost asiguraţi pentru suma de 2,5 miliarde de ruble (52,4 milioane de euro).

Potrivit Channel One, satelitul – construit de Astrium, o divizie a grupului Airbus – urma să furnizeze acces la Internet unor regiuni izolate din Rusia care dispun doar de un acces slab la comunicaţii.

Autorităţile ruse l-au demis din funcţie pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin în 2013, în urma unei serii de lansări eşuate şi unor incidente repetate.

Noul şef al Agenţiei, Oleg Ostapenko, a fost însărcinat de către preşedintele rus Vladimir Putin să efectueze o reformă vastă a acestui sector, cu un buget supliemntat cu câteva miliarde de dolari.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă