15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Jihadul mediatic ocupă jumătate din strategia globală a ISIS, spune un...

VIDEO. Jihadul mediatic ocupă jumătate din strategia globală a ISIS, spune un tânăr cameraman sirian. Execuţiile sunt regizate de profesionişti în cinematografie pentru ca mesajul să fie mai eficient

Zyad a fost cameraman la centrul mediatic al ISIS. Originar din Raqqa, are 28 de ani şi a ales miliţia lui Al Baghdadi pentru că o considera mai determinată în lupta cu regimul lui Assad, la căderea căruia încercase şi el să contribuie prin participarea la revolte paşnice. Deziluzionat de pierderea acelei speranţe şi de indiferenţa Europei, Zyad voia să-şi realizeze visul: să fotografieze, să filmeze, să facă documentare. Iar ISIS i-a permis asta, relatează cotidianul italian La Repubblica.

Jurnalistul italian Roberto Saviano l-a cunoscut pe Zyad prin intermediul documentaristului Alexis Marant. Când l-a întâlnit pe sirian, l-a întrebat ce l-a împins să devină membru ISIS.

„M-am alăturat echipei media a ISIS pentru că-mi plac mijloacele de comunicare şi-mi plăcea modul în care erau organizate.”, a răspuns Zyad.

Adeziunea lui la jihad este artistică: doreşte să studieze şi să manipuleze comunicarea, să folosească instrumente tehnologice eficiente şi costisitoare. Zyad cunoaşte foarte bine centrul media al ISIS din Raqqa, despre care spune că este „un mare centru de producţie internaţională, dotat cu instrumente de avangardă şi condus de profesionişti în domeniu”.

Aici sunt înregistrate clipuri video, se produc filme, se emit transmisii radiofonice. Aici sosesc imaginile filmate în lupte sau la execuţii, cineva le studiază şi le alege pe cele care urmează să fie montate şi prezentate, povesteşte tânărul.

Jurnalistul italian nu s-a putut abţine să-l întrebe dacă nu a fost şocat de tot ce a văzut şi de tot ce a filmat: „Sânge, execuţii, împuşcături, ucideri: nu erai terorizat? Sau ai păstrat o distanţă ca şi cum ar fi fost o ficţiune?”

Dar Zyad i-a răspuns rece: „Nu eram surprins să văd execuţii, crime. Ca sirian sunt obişnuit să văd sânge peste tot, iar dacă cei ucişi sunt soldaţii regimului suntem fericiţi, pentru că ei ne-au ucis copii, iar în cazul meu chiar şi părinţii mi-au murit în luptă.”

La centrul media al ISIS din Raqqa nu se poate „colabora” în calitate de consultant extern. Trebuie să fii implicat în producţie: nimeni nu poate intra în studiouri, care au un nivel ridicat de securitate. Inima Califatului nu se află într-o cazarmă sau într-un puţ, ci într-un centru media.

„Este un studio al terorii, care poate deveni un studio al morţii în orice moment. Pentru că o imagine poate decide soarta unei persoane”, explică Zyad. „De fapt, aici se scriu scenariile filmelor documentare ale organizaţiei, ceea ce înseamnă că aici se decide cum va fi ucis un prizonier, prin ce suferinţe trebuie să treacă înainte de a muri, cine va fi cel care-i va lua viaţa.”

Zyad a spus toate acestea în faţa unei camere de filmat, cu faţa acoperită, în documentarul „Studiourile terorii” realizat de Alexis Marant. Este o lucrare extraordinară care anchetează maşina de propagandă a grupului ISIS.

ISIS se foloseşte de toate metodele moderne pentru a se face cunoscută: redistribuirea clipurilor, potenţialul hashtag-urilor, mecanismul de partajare online. „ISIS are chiar un termen pentru asta, spune realizatorul documentarului, – jihad mediatic. Iar asta demonstrează importanţa luptei mediatice în strategia lor globală”.

Succesorul lui Bin Laden la conducerea Al Qaeda, Al Zawahiri, spunea că internetul prezintă un potenţial nelimitat pentru răspândirea ideilor lor, fără nici o limită şi fără cenzură „Jihadul mediatic reprezintă jumătate din bătălie”. Iar liderii ISIS au mers mai departe şi au construit o maşină de propagandă mult mai puternică decât a fost vreodată cea deţinută de Al Qaeda.

Zyad povesteşte că a participat la atacarea diviziei 17 a armatei siriene. Pentru înregistrarea bătăliei, ISIS a trimis cinci cameramani dotaţi cu camere profesionale, dar a montat şi 30 de camere GoPro pe căştile sau pe armele luptătorilor. La fiecare bătălie, ISIS trimite aceşti aşa-numiţi „reporteri-luptători”, consideraţi la fel de importanţi ca şi cei care luptau efectiv cu armele. Există şi manuale pentru aceşti reporteri de luptă.

Potrivit tânărului cameraman, producţiile grupării ISIS le depăşesc în calitate pe cele americane pentru că dotările jihadiştilor sunt superioare tehnic.

În opinia lui Zyad, toată această istorie este o revanşă a lumii islamice faţă de cinematografia occidentală: „Noi, arabii, suntem mereu prezentaţi ca nişte proşti în filmele americane. Dar fiecare acţiune generează o reacţie, iar aceasta este reacţia Daesh: acum sunt mai buni decât americanii. În filmele americane apar persoane nebune care se distrează ucigând. La ISIS e la fel. Dar nu e o joacă, ci e realitatea.”

Zyad povesteşte că există o echipă de elită, formată din profesionişti americani, britanici şi saudiţi, care realizează cele mai importante filmări, cele prin intermediul cărora ISIS vrea să trimită mesaje către restul lumii. Ei au dirijat execuţia pilotului iordanian, care a fost ars de viu într-o cuşcă, îmbrăcat într-o salopetă portocalie, ca cele cu care americanii îmbracă prizonierii de la Guantanamo.

Zyad vrea să se întoarcă să lupte în Siria, alături de Frontul Al Nusra, pentru că par mai interesaţi să li se adreseze sirienilor şi nu lumii. Tânărul crede că acolo este loc pentru o nouă formă de comunicare împotriva „imperialismului”, cum defineşte el tot ceea ce nu corespunde cu viziunea proprie asupra lumii.


Unul dintre cei mai periculoşi agenţi de recrutare ai Al Qaeda s-a pocăit şi a povestit că internetul este cel mai bun loc de racolare a tinerilor debusolaţi.

Jesse, care a reuşit să atragă şi să convertească zeci de tineri, cu profil asemănător celor care astăzi se transformă în „soldaţi ai Califatului”. Majoritatea erau tineri prinşi între societatea de origine (somaleză, pakistaneză, cecenă sau afgană) şi lumea nouă în care trăiesc. Citeşte aici întreaga poveste a fostului agent de racolare.

 

Cele mai citite

Roger Corman, regizorul „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta de 98 de ani

Roger Corman, care a regizat o serie de filme de cult, printre care „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta...

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă