15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Lovitura de stat din Turcia, în 90 de secunde + CRONOLOGIA...

VIDEO. Lovitura de stat din Turcia, în 90 de secunde + CRONOLOGIA evenimentelor de vineri noaptea

Lovitura de stat care a avut loc vineri noaptea în Turcia a fost sintetizată de CNN în 90 de secunde. 

Vă prezentăm o cronologie realizată de Reuters. Orele sunt cele la care au relatat reporterii, GMT (adăugați trei ore pentru a vedea ora României la care s-au petrecut evenimente,le, n.red): 

23.52: Premierul turc spune că situația este sub control, dă vina pe mișcarea Gulen, declară că spațiul aerian este închis în Ankara. O organizație americană apropiată de Gulen neagă implicarea. 

23.39: Parlamentul din Ankara este bombardat, transmite Anadolu. Reuters observă explozii în Istanbul. 

23.20: Kerry subliniază ”sprijinul total pentru guvernul civil, ales democratic al Turciei, precum și pentru instituțiile democratice”, într-o discuție telefonică cu ministrul turc de Externe. 

23.13: Surse apropiate grupării clericului Gulen spun că acuzațiile conform cărora el ar fi implicat în lovitura de stat sunt ”iresponsabile”. Condamnă intervenția armatei în politica turcă și se declară preocupați de siguranța cetățenilor. 

23.05: Președintele Obama spune că el și secretarul de stat John Kerry sunt de părere că toate partidele din Turcia ar trebui să sprijine guvernul ales. Casa Albă îndeamnă la evitarea vărsării de sânge. 

23.04: Agenția de stat Anadolu spune că 17 polițiști au fost omorâți la Ankara, nu a existat o confirmare din partea unor surse independente. 

22.59: Un avion militar doboară un elicopter folosit de puciști la Ankara, conform NTV. 

22.51: Comandantul forțelor speciale spune că un grup de militari a trădat și nu vor reuși. Spune că militarii nu pot tolera o lovitură. 

22.47: Premierul spune că formațiuni ilegale sunt în spatele loviturii de stat și o califică drept un act terorist. Spune că guvernul rămâne la conducere. Face apel la oameni să iasă în stradă. 

22.37: Comandatul Armatei Întâi, parte a forțelor care asigură securitatea Istanbului și a zonei de vest, spune că cei care încearcă o lovitură de stat reprezintă o facțiune mică și ”nu sunt motive de îngrijorare”. 

22.26: Două explozii puternice se aud în centrul capitalei turce. 

22.08: Tancurile înconjoară clădirea Parlamentului, deschid focul. Se aud împușcături și la aeroportul din Istanbul. 

22.03: Ministrul turc al Justiției spune că membrii unei grupări conduse de clericul Fethullah Gulen din armată se află în spatele loviturii de stat. 

21.51: Un elicopter militar deschide focul asupra capitalei Ankara, spun martorii care vorbesc despre o explozie în oraș. 

21.35: Televiziunea TRT este scoasă din emisie, dar mai târziu transmite de la Londra. 

21.26: Președintele turc Tayyip Recep Erdogan face apel la populație să iasă în stradă și să protesteze contra a ceea ce el a descris ca fiind o lovitură de stat orchestrată de o facțiune militară. Într-o declarație către un reporter al CNN Turk, spune că va fi un răspuns pe măsură și că se întoarce la Ankara. 

21.22: Premierul turc scrie, pe Twitter că se va face orice pentru a pune capăt loviturii de stat, chiar dacă vor fi victime. Mai anunță și că mai multe clădiri sunt sub asediu, dar îi îndeamnă pe oameni să rămână calmi. 

21.18: Sursele prezidențiale spun că președintele și guvernul încă sunt la putere. 

21.05: Radioul de stat turc citește o declarație a armatei: că se pregătește o nouă constituție, acuză guvernul că erodează democrația și domnia legii, că țara va fi condusă de un ”consiliu de pace”, că se instituie legea marțială și starea de asediu. 

2102 – Head of Istanbul branch of Turkey’s ruling AK Party says soldiers enter party building, told to go.

21.02: Șeful filialei din Istanbul a partidului de guvernământ din Turcia, AK, spune că soldații au încercat să intre și în sediul lor și li s-a spus să plece. 

20.58: Soldații intră în sediul televiziunii de stat TRT din Ankara, un jurnalist declară pentru Reuters. 

20.57: Facebook, Twitter, YouTube și alte rețele de socializare sunt suspendate în Turcia, arată grupurile care monitorizează internetul. 

20.49: Surse prezidențiale susțin că declarațiile făcute de armata turcă nu au fost autorizate. 

20.47: Șeful Statului Major turc este printre ostaticii luați la cartierul general din Ankara, conform agenției de stat Anadolu. 

20.38: Președintele turc Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk. 

20.25: Armata turcă anunță că a preluat puterea pentru a proteja ordinea democratică. Într-o declarație transmisă prin email și difuzată la posturile TV din Turcia, armata spune că toate relațiile externe ale Turciei vor fi menținute. 

20.02: Premierul turc Binali Yildirim anunță că o lovitură de stat este în desfășurare, face apel la calm. El spune că armata turcă încearcă să răstoarne guvernul și forțele de securitate au fost anunțate să facă orice este necesar pentru acest scop. 

19.50: În Ankara se aud împușcături – avioane militare și elicoptere se văd în spațiul aerian. În Istanbul se văd elicoptere. 

19.29: Podurile Bosfor și Sultanul Mehmet din Istanbul se închid. Agenția Dogan arată imagini cu mașini și autobuze cărora li se refuză accesul. 

Citește și: FOTO+VIDEO. Lovitura de stat din Turcia eșuează. Erdogan amenință că cei responsabili vor plăti ”un preț greu”. 66 de oameni au murit

 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă