10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Preşedintele și premierul din Burkina Faso au fost arestaţi de soldaţi

VIDEO. Preşedintele și premierul din Burkina Faso au fost arestaţi de soldaţi

Preşedintele din Burkina Faso, Michel Kafando, premierul Isaac Zida şi câţiva miniştri au fost arestaţi, miercuri, de soldaţi, informează Mediafax.

Kafando şi Zida negociază cu soldaţii, potrivit presei din ţara vest-africană.

Soldaţii ar face parte din Regimentul de Securitate Prezidenţială, a cărui dizolvare i-a fost recomandată lui Kafando de o comisie de reformă şi reconciliere, formată după ce fostul preşedinte Blaise Compaore a fugit din ţară în octombrie anul trecut, scrie DPA.

Comisia, din care fac parte personalităţi locale şi membri ai societăţii civile, a propus ca garda prezidenţială să fie integrată în poliţia militară, Jandarmeria.

Mai mulţi manifestanţi s-au strâns într-o piaţă centrală şi au defilat spre Palatul prezidenţial, unde miniştrii erau reţinuţi, cerând ca soldaţii să-i elibereze şi să plece.

Membri ai Regimentului de Securitate Prezidenţială au tras focuri de armă spre protestatari, însă nicio persoană nu a fost rănită.

Garda formată din 1.300 de membri este cunoscută pentru loialitatea faţă de Compaore, ai cărui susţinători au primit interdicţie de a contesta alegerile prevăzute pentru 11 octombrie.

Kafando a fost ales preşedinte interimar în noiembrie.

Iniţial, Zida, al doilea la comanda gărzii prezidenţiale, a preluat puterea după ce Compaore a fugit în Coasta de Fildeş la 31 octombrie, în urma manifestaţiilor care cereau încheierea regimului său de 27 de ani.

Uniunea Africană a ameninţat Burkina Faso cu sancţiuni dacă puterea nu este transferată civililor şi s-a ajuns la un acord pentru o perioadă de tranziţie.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut eliberarea imediată a preşedintelui şi a premierului, calificând reţinerea lor drept o încălcare serioasă a Constituţiei ţării şi a guvernului interimar.

Regimentul de Securitate Prezidenţială dispune de o unitate antiteroristă care a fost implicată în căutarea lui Iulian Gherguţ, românul răpit în aprilie de la o mină de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, care a publicat la sfârşitul lui august o înregistare video în care Iulian Gherguţ face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă