18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Proteste de amploare în Brazilia

VIDEO: Proteste de amploare în Brazilia

Mii de oameni au protestat, miercuri și joi, în Brazilia, ca reacție la învestirea în Guvern a fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva. Funcția de șef al cabinetului ministerial îi va garanta fostului șef al statului imunitatea în fața procurorilor, în dosarul în care e acuzat de spălare de bani, informează Reuters, citat de News.ro.

Astfel, în noaptea de miercuri spre joi, mii de oameni au ieşit în stradă în Brazilia. Aproximativ 5.000 de oameni au manifestat la Brasilia, în capitala ţării, în faţa Palatului Prezidenţial şi a clădirii Congresului. Ei au fluturat pancarte prin care cereau demisia preşedintelui Dilma Rousseff  şi arestarea lui Lula.

Confilctele au continuat și joi, când susţinătorii fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva s-au ciocnit cu protestatarii anti-guvernamentali adunaţi în faţa Palatului Prezidenţial. Autorităţile braziliene au folosit spray-uri cu piper pentru a opri conflictele dintre cele două tabere de protestatari şi pentru a dispersa aproximativ 300 de manifestanţi ai opoziţiei, care încercau să-şi forţeze intrarea în piaţa Palatului Prezidenţial din Brasilia, care a fost ocupată de alţi 300 de susţinători ai lui Lula da Silva. Sute de protestatari anti-guvernamentali au blocat joi Bulevardul Paulista din Sao Paulo, cerând punerea sub acuzare a preşedintelui Dilma Rousseff şi arestarea lui Luiz Inacio Lula da Silvia.

Tot mai mulți alegători sunt furioși pe actualul președinte, în condiţiile în care economia Braziliei se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimele decenii, cât și pentru că o anchetă de corupţie la compania petrolieră naţională Petrobras a scos la iveală că apropiaţi ai ei au fost implicate în darea şi luarea de mită. Judecătorul însărcinat cu dosarul în care este vizat Lula a dat publicităţii miercuri discuţii telefonice interceptate între fostul şi actualul preşedinte.

Anchetatorii brazilieni îl acuză pe Lula da Silva şi pe soţia acestuia, Marisa Leticia Lula da Silva, că au evitat să declarea Fiscului o vilă luxoasă cu trei etaje de pe plaja Guaruja, care este înregistrată pe numele firmei de construcţie OAS. Drumul banilor duce mai departe spre gigantul petrolier Petrobras, care apare în acelaşi mega-dosar de corupţie cu firma de construcţii OAS.

Lula, care a condus Brazilia între 2003 şi 2010, a negat în repetate rânduri că ar fi proprietarul vilei luxoase de pe plaja Guaruja. 

Peste un milion de brazilieni au ieşit în stradă, duminică, în 18 mari oraşe ale ţării pentru a protesta faţă de corupţia generală din sistem.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă