9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un activist din Moldova a fost condamnat la închisoare, după ce...

VIDEO. Un activist din Moldova a fost condamnat la închisoare, după ce a pus un falus din lemn în fața Procuraturii

De aproape douăzeci de ani, Anatol Mătăsaru organizează în fiecare an proteste în faţa Procuraturii Generale şi sediului MAI, de zilele procurorilor şi poliţiei. La unul dintre protestele sale teatrale, Mătăsaru a adus un măgar îmbrăcat în uniformă de poliţist şi un porc în haine de procuror.

În 2013, Anatol Mătăsaru a montat în faţa Procuraturii de la Chişinău o machetă care reprezenta un falus de doi metri în vârful căruia a lipit o poză cu faţa lui Marian Lupu şi pe care l-a numit „Lupulul”. Motivul a fost simplu: Marian Lupu este preşedintele Partidului Democrat, iar acest partid a numit Procurorul General. Procesul confiscării falusului a fost spectaculos. Mai mulţi poliţişti au încercat să împingă „Lupulul” într-o dubiţă. Dar falusul s-a adeverit a fi prea mare ca să încapă în dubiţă. Abia după mai multe încercări, poliţiştii şi-au dat seama că nu e posibil să facă acest lucru şi l-au transportat în spinare. Pentru acel „Lupulul”, activistul civic Anatol Mătăsaru a fost condamnat ieri la doi ani de detenție cu suspendare pentru acțiunea din fața Procuraturii Generale din 2013.

 

Atunci, protestatarul a expus mai multe obiecte de artă în fața instituției potrivit Judecătoriei din Râşcani, un sector din Chişinău. Totodată, judecătoarea Stela Bleșciaga a dispus distrugerea obiectelor cu care Anatol Mătăsaru a ieșit la protest. Obiectele cu care protestează de obicei activistul moldovean sunt organe genitale de femeie sau bărbat pe care lipeşte feţe de politicieni . În anii trecuţi a dus în faţa procuraturii un manechin îmbrăcat în costum şi un cap de porc pe care a scris „Procuror Corupt -Scuipaţi aici' . În faţa Poliţiei a dus un sac pe care scria „Heroină” şi o tavă cu o plăcintă sub formă de fecale.

Protestatarul a mai avut probleme cu autorităţile şi cu ocazia vizitei Patriarhului Kirill al Rusiei la Chişinău.El a fost oprit de Poliţia din Chişinău atunci când vroia să iasă în faţa coloanei oficiale. „Mitropolitul Kirill s-a deghizat într-o sutană sub care are epoleţi de kaghebist . Eu nu vreau să intervină pentru a rezolva anumite chestii politice prin intermediul Bisericii sau credinţei noastre creştin-ortodoxe”, a declarat atunci Anatol Mătăsaru cel care este şi liderul Mişcării „7 aprilie 2009”.

Asociatia “Miscarea 7 aprilie 2009” protestează frecvent împotriva justiţiei din Moldova nemulţumiţi de faptul că cei care au încercat şă oprească cu violenţe protestele de la Chişinău din 2009 au fost achitaţi de instanţele moldoveneşti.

Anatol Mătăsaru a fost unul dintre protestatarii din 2009 el fiind reţinut şi torturat în timpul protestelor .

Decizia primită acum de activist este cu drept de recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel.
După pronunţarea sentinţei, Anatol Mătăsaru a declarat că nu este de acord cu această decizie, menţionând că o va contesta.

Corupţia – principala problemă a Republicii Moldova

Raportul privind respectarea drepturilor omului prezentat de Departamentul american de Stat din 2012 menţionează că cea mai gravă problemă a Moldovei este corupţia la nivel guvernamental. În document se mai arată că în Moldova poliţia continuă să practice tortura şi maltratarea persoanelor aflate în detenţie. Oficialii americani atrag atenţia asupra faptului căMoldova a eşuat în vederea condamnării persoanelor resposabile de abuzurile comise în timpul protestelor din aprilie 2009.Alte probleme în domeniul respectării drepturilor omului care se regăsesc în raport sunt condiţiile proaste din închisori, încercarea de a influenţa mass-media, violenţa împotriva femeilor, discriminarea romilor şi a minorităţilor sexuale, dar şi exploatarea copiilor.

În ianuarie 2015, mii de moldoveni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au cerut un procuror general din străinătate. "În fruntea procuraturii un Vlad Ţepeş", au scandat protestatarii. Manifestanţii au declarat că, dacă politicienii nu vor da curs solicitărilor lor, ar trebui organizate alegeri anticipate.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă