10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Un om de afaceri indian își donează 99% din avere. De...

VIDEO: Un om de afaceri indian își donează 99% din avere. De ce a luat această decizie

Omul de afaceri indian Manoj Bhargava a anunțat că va dona în scopuri caritabile 99% din averea lui, care se ridică la patru miliarde de dolari. Cea mai mare parte din bani vor reveni organizației sale de caritate, care luptă pentru combaterea sărăciei în țările sărace, scrie publicația Metro. 

Manoj Bhargava este directorul companiei ”5-hour-energy”, care face băuturi energizante, dar și un cunoscut filantrop, antreprenor și fost călugăr. După ce își va dona 99% din avere, bărbatul va rămâne cu 40 de milioane de dolari.

Pentru a demonstra că intenția lui este serioasă Manoj Bhargava s-a înscris în ”The Giving Pledge”, o organizație unde oamenii bogați se angajează să își doneze averile pentru a-i ajuta pe alții.

”Miliarde pentru schimbare”

Mare parte din averea lui Manoj Bhargava va reveni organizației sale: ”Billions in Change” (”Miliarde pentru schimbare”). Organizația se ocupă cu finanțarea și crearea acelor invenții care pot să contribuie la rezolvarea celor mai presante probleme ale umanității.

”Filosofia noastră este simplă: crearea acelor obiecte care pot satisface cele mai de bază nevoi ale oamenilor care nu au nimic. Astfel, îi putem ajuta să iasă din sărăcie și să ajute la rândul lor comunitatea în care trăiesc. Aceste nevoi de bază includ accesul la apă curată pentru agricultură și consum, electricitate, școli, dar și asistență medicală”, se arată pe site-ul organizației de caritate.

Călugăr devenit miliardar

Manoj Bhargava a explicat că decizia lui are legătură cu trecutul său de călugăr. Bărbatul a trăit 12 ani într-o mănăstire hindusă din India.

”Experiența mea spirituală m-a învățat că, consumul excesiv poate face doar rău. Cu cât mai simplă este viața ta, cu atât mai fericit ești. În afaceri este mai complicat. Dar, cred că dacă ai o avere la dispoziție, atunci este datoria ta să folosești acei bani în folosul altora. Această idee provine probabil din anii petrecuți la mănăstire”, a spus Bhargava.

Pentru a ajuta cât mai mulți oameni, organizația lui Manoj Bhargava ”adoptă” alte organizații de caritate și prin intermediul lor ajută oameni din toată lumea.

”În prezent am adoptat între 350 și 400 de organizații de caritate. Prin intermediul lor schimbăm viețile a aproximativ 400.000 de oameni pe an. Acum construim patru spitale în India. De asemenea, finanțăm un program pentru masa copiilor care merg la școală, deoarece în India sunt mii de copii care merg la școală pentru că acolo li se garantează o masa gratuită. În același timp, finanțăm programe care le învață pe femei să își înființeze propriile afaceri”, a spus omul de afaceri.

Nu dau bani bogaților

Manoj Bhargava a refuzat mai multe cereri de donații deoarece nu respectau filosofia sa de viața.

”Spre exemplu, am fost sunat de la Universitatea Princeton ca să îmi ceară bani. Le-am spus: Nu vreau să vă irosesc timpul, dar eu nu dau bani bogaților. Nu vreau să îmi apară numele pe clădiri. Nu asta înseamnă filantropia. Mă concentrez pe suferința umană. Dacă un om moare de foame nu îi dai acces la educație. Mai întâi îl hrănești, pentru că altfel va muri”, a explicat miliardarul. 

Sursă video: Youtube/ Billions in change

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă