17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Europarlamentarul Adrian Severin, dispus "să îşi vândă serviciile"

VIDEO Europarlamentarul Adrian Severin, dispus “să îşi vândă serviciile”

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri – un român, un sloven şi un austriac – s-au declarat dispuşi să îşi “vândă serviciile” pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti, relatează AFP, citat de Mediafax.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

 

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: “Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru “servicii de consiliere”.

Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat şi el un amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra. “Nu se pune problema să dezvălui aşa ceva”, a declarat el.

Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declarat jurnaliştilor: “Eu sunt un lobbyist”, înainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai săi dintr-o comisie resposabilă cu legislaţia respectivă. Un compromis a fost obţinut în favoarea lobbyiştilor, a asigurat ulterior Strasser. Deputatul a cerut să i se plătească o primă tranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine în Austria.

După ce Sunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falşilor lobbyişti, Severin a declarat că nu a făcut “nimic ilegal”. Strasser şi Thaler au dat asigurări că ştiau de la început că este vorba despre reporteri sub acoperire şi că voiau pur şi simplu să vadă până unde va merge totul.

Contactată de Sunday Times, vicepreşedinta Parlamentului European, Diana Wallis, a promis o anchetă. “Acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate”, a declarat ea.

Transcript Video:

Reporter sub acoperire (R): Puteţi trece un amendament pentru noi?
Adrian Severin (A.S.): Da, da, desigur. Vedem ce putem face. Aş putea depune un amendament. Aş putea să-i cer unui coleg să depună un amendament.

Reporterii se întâlnesc cu Adrian Severin în martie. Europarlamentarul le spune cum a aranjat cu amendamentul, în sprijinul clientului lor.

R: Deci, ce s-a întâmplat până acum? Aţi reuşit să depuneţi amendamentul?
A.S.: Deci amendamentul a fost depus de cineva de la PPE, şi cred că asta ar trebui făcut în viitor, cred că este mai bine aşa, să lucrăm prin oameni.
R: Pe cine aţi găsit să depună amendamentul?
A.S.: Este Bodu, Sebastian Bodu, este român, un alt român.
R: Da, îi recunosc numele.
A.S.: Da, dar ştiţi, ca să răspund, dacă a fost uşor sau nu… Deci, la început, a trebuit să mergem în diferite grupuri, să vedem unde putem găsi pe cineva. În al doilea rând, a fost important să încercăm la mai mulţi şi n-au acceptat. Deci a trebuit să-i explic care e poanta. Dar, în cele din urmă, a înţeles şi a fost de acord cu ideea, gândindu-se că, în principiu, este un lucru corect… nu să o facă doar pentru că l-am rugat eu…
R: A înţeles că o făceaţi în favoarea unui client?
A.S.: Nu, n-a spus nimic despre asta.

Reporterii l-au întrebat pe Severin cât de mult trebuie să-i plătească pentru că a aranjat ca amendamentul să treacă.
R: Când oamenii ne cer factura pentru o zi…
A.S.: Ştiţi că aveţi jumătăţi de zile. E dificil. Cred că nu am numărat, cred că e vorba de două sau de trei zile. Credeţi că este în regulă? Deci ar fi 12.000 de euro, cred.
R: Da, pentru trei zile.

 

 

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă