11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Afro-americanul ucis de poliţie în Charlotte a fost împuşcat în timp...

VIDEO+FOTO. Afro-americanul ucis de poliţie în Charlotte a fost împuşcat în timp ce mergea cu spatele. În filmarea făcută publică de autorităţi nu se vede dacă bărbatul era sau nu înarmat

Poliția din Charlotte, statul american Carolina de Nord, a dat publicității sâmbătă imagini video ale incidentului în care un afro-american a fost ucis de forțele de ordine și care au declanșat un val de proteste în acest oraș, transmite duminică AFP, preluată de Agerpres. Înregistrarea îl arată pe Keith Lamont Scott ieșind dintr-o mașină și mergând cu spatele, după care poliția trăgând patru focuri în direcția sa.

Din imaginile publicate de poliţie nu se distinge însă dacă Scott avea sau nu o armă în mână.

O altă înregistrare îl arată pe Scott întins la pământ, înconjurat de polițiști, după ce fusese împușcat.

Poliția a mai dat publicității fotografii arătând o armă albă pe care bărbatul ar fi avut-o asupra lui, precum și un toc port-armă la gleznă și marihuana.

Poliția locală refuzase anterior să facă publice imaginile de care dispunea, declarând însă că acestea arătau că Scott, un bărbat de culoare în vârstă de 43 de ani, constituia o amenințare pentru polițiști în momentul faptelor.

Sâmbătă, șeful poliției din Charlotte-Mecklenburg, Kerr Putney, a anunțat în sfârșit că imaginile vor fi publicate, pentru că oamenii “vor să vadă faptele, fapte obiective, iar noi asta vom prezenta”. Imaginile au fost surprinse “cu o cameră video corporală și o cameră fixată pe bordul” unei mașini de poliție, a precizat el.

Scott a fost împușcat mortal în timp ce poliția căuta o altă persoană în apropierea unui imobil. Autoritățile afirmă că bărbatul purta armă, însă familia acestuia susține că era vorba de o carte.

Justin Bamberg, avocatul familiei lui Keith Scott, a declarat într-o conferință de presă că, și după publicarea imaginilor de către poliție, este tot imposibil să “se stabilească ce avea în mână (victima) — dacă avea ceva”. “Situația nu s-a schimbat”, a subliniat avocatul.

Familia lui Scott difuzase ea însăși vineri o primă înregistrare video făcută de soția victimei cu momentul împușcării, însă din acele imagini era imposibil de stabilit dacă bărbatul era sau nu înarmat.

Guvernatorul din Carolina de Nord, Par McCrory, a declarat, într-un comunicat, că aprobă decizia poliției de a da publicității înregistrările video.

Timp de patru nopți consecutive, la Charlotte a avut loc manifestații, marcate pe alocuri de violențe, după decesul lui Keith Scott, cel mai recent simbol al brutalităților poliției americane împotriva unor persoane de culoare.

 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă