15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Statul Islamic foloseşte scuturi umane la Mosul şi îi împiedică pe...

VIDEO+FOTO. Statul Islamic foloseşte scuturi umane la Mosul şi îi împiedică pe civili să părăsească orașul. Trupele coaliţiei reiau avansarea miercuri

Locuitorii din Mosul ‘sunt reținuți împotriva voinței lor’ în acest oraș de către jihadiști ai grupării Statul Islamic, care-i folosește drept ‘scuturi umane’ în fața ofensivei în curs a forțelor irakiene, a declarat marți un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP. SUA crede că aproximativ 700 de civili mai sunt încă în oraşul în care 5.000 de luptători ISIS se confruntă cu trupele coaliţiei care avansează tot mai mult, scrie BBC.

‘Aceasta se întâmplă de mai multe săptămâni’, faptul că civilii sunt reținuți în oraș ‘și nu am observat schimbări’ de la declanșarea ofensivei, luni, a anunțat căpitanul Jeff Davis.


Populația din Mosul este îngrozită de „eliberare“. Frica de epurare etnică, mai mare decât de Statul Islamic

Acum, când 30.000 de soldați irakieni, peșmerga kurzi, miliții șiite și trupe speciale ale coaliției americane iau cu asalt din cinci direcții orașul Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak și capitala provinciei sunnite Ninive, locuitorii se tem de ce e mai rău, de o epurare etnică și religioasă, strategie în plină aplicare în Siria și Irak, de către milițiile șiite sponsorizate de Iran. 


Veştile despre eliberarea oraşului Qaraqosh din apropierea Mosulului au fost ulterior negate de un reprezentant al guvernului, dar coaliţia sprijinită de SUA susţine că i-a alungat pe jihadişti din 10 sate.

Trupele guvernamentale înaintează dinspre sud, în timp ce aliaţii kurzi se apropie din est, dar sunt încă la 30-40 de kilometri de Mosul. Luptătorii ISIS par să opună mai multă rezistenţă în unele puncte.

Avansarea coaliţiei va fi reluată miercuri. 34.000 de agenţi de securitate irakieni, luptători kurzi, precum şi din mai multe triburi musulmane sunt în zonă.

Preşedintele american Barack Obama spune că au fost stabilite planuri şi infrastructuri pentru a gestiona o eventuală criză umanitară care s-ar putea ivi în urma amplei ofensive de eliberare a Mosulului, care a început luni. 

Citeşte şi Barak Obama este încrezător că ofensiva militară din Mosul va avea succes

Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

 

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă