13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Un refugiat adolescent, aflat la Calais, mulţumeşte soldaţilor britanici că luptă...

VIDEO+FOTO. Un refugiat adolescent, aflat la Calais, mulţumeşte soldaţilor britanici că luptă cu talibanii. El a povestit cum a fost răpit pentru a fi transformat în luptător

Adolescentul refugiat la Calais, căreia cântăreaţa Lily Allen i-a cerut scuze „în numele ţării sale”, a mulţumit Marii Birtanii pentru că luptă cu talibanii, scrie Daily Mail. El a povestit jurnaliştilor că a fugit din Afganistan pentru că fusese răpit şi talibanii voiaiu să-l transforme într-un luptător.

Shamsher Sherin, care are acum 13 ani, a impresionat-o până la lacrimi pe artista britanică în timpul unui interviu acordat BBC în care era evidenţiată situaţia dificilă a copiilor neînsoţiţi care trăiesc în condiţii mizere în lagărul francez. După ce a aflat prin ce a trecut băiatul înainte de a ajunge în Marea Britanie, cântăreaţa a spus: „Ţi-am bombardat ţara, te-am pus în mâinile talibanilor, iar apoi te-am pus în pericol de a-ţi pierde viaţa ca să ajungi la noi în ţară. Îmi cer scuze în numele ţării mele. Îmi pare rău că te-am făcut să treci prin toate acestea.”

Dar Shamsher, care a fugit din Afganistan pentru a evita să fie recrutat de talibani, a declarat pentru Daily Mail că este recunoscător soldaţilor britanici care au luptat să scape ţara sa de insurgenţii islamişti.

„Guvernul briranic nu mi-a făcut nici un fel de probleme în Afganistan.”, a spus el.

Când jurnaliştii cotidianului l-au întrebat ce simţea când afla despre atacurile britanicilor asupra talibanilor, băiatul a spus: „Eram fericit”.

Fiu al unui vânzător de legume, Shamsher a crescut în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar din estul Afganistanului, care este dominată de talibani.

„Familia mea a fost ameninţată de multe ori de talibani. Ei m-au răpit şi m-au dus într-un centru de antrenamente şi mi-au dat diverse sarcini încercând să mă transforme într-un luptător. Făceau asta cu toţi copiii.”

Disperată, familia sa şi-a vândut casa pentru a aduna banii cu ajutorul cărora să scape din zona respectivă.

Shamsher a plecat din Afganistan în urmă cu nouă luni, când a început o călătorie obositoare, în care a traversat, mai mult pe jos, aproape jumătate de glob. În unele zone a putut folosi autobuze, motociclete sau maşini, prin Pakistan, Irak, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Austria şi Italia, pentru care a cheltuit aproape 5.400 de lire sterline. A reuşit să ajungă în Franţa după şase luni de călătorie.

Acum îşi petrece nopţile singur într-un cort din tabăra de refugiaţi de la Calais, numită Jungla. Este unul dintre cei aproape 1.000 de copii neînsoţiţi al căror viitor este foarte nesigur, mai ales că tabăra urmează să fie desfiinţată.

„Sunt foarte îngrijorat, spune băiatul. Unde voi merge?”

Adolescentul crede că tatăl său, Hazrat Gul Sherin, care a plecat înaintea familiei pentru a găsi un adăpost, ar trăi acum în Birmingham. Dar în haosul fugii din Afganistan, băiatul a pierdut contactul cu întreaga familie.

De două luni, Samsher urmează procedura de lungă durată pentru a se muta în Marea Britanie. Dar din cauza întârzierilor, s-a gândit de multe ori să se ascundă în camioane de marfă şi să ajungă cumva în Regatul Unit.

„Viaţa aici e foarte grea. Este foarte frig, mai ales noaptea. Sper să reuşesc să ajung în Marea Britanie cât mai repede posibil”, spune băiatul.

 

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă