10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO LIVE. Preşedintele columbian Juan Manuel Santos este câştigătorul premiului Nobel pentru...

VIDEO LIVE. Preşedintele columbian Juan Manuel Santos este câştigătorul premiului Nobel pentru Pace 2016. Mogherini: Cei care doresc pacea reușesc să o construiască, împotriva vântului și a mării

UPDATE Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, este cel de-al 97-lea câştigător al premiului Nobel pentru Pace 2016. Distincţia i-a fost acordată, vineri, pentru eforturile sale neobosite de a pune capăt războiului civil.

“Comitetul Nobel speră ca această distincţie să-i ofere preşedintelui Santos, forţa necesară pentru a continua demersurile pentru pace. Premiul ar trebui, de asemenea, să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace justă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace,” se afirmă în comunicatul dat publicităţii de Comitetul Nobel norvegian.

Juan Manuel Santos, născut pe 10 august 1951, este cel de-al 32-lea preşedinte al Columbiei, iar mandatul său a început în anul 2010.

Mandatul de preşedinte
Pe 20 iunie 2010, după două tururi de scrutin, Juan Manuel Santos a fost ales, oficial, ca preşedinte al statului sudamerican Columbia. Mandatul său a început pe 7 august, în plină criză diplomatică cu Venezuela, dar care a fost rapid soluţionată.
 
Negocierile cu rebelii FARC

În anul 2012, Santos a anunţat că Guvernul columbian a deschis negocierile cu gherilele comuniste FARC pentru a pune capăt războiului civil, care a secerat statul de mai bine de 52 de ani. 

Potrivit unor surse din cadrul Serviciilor Secrete columbiene, Santos ar fi promis liderilor FARC că nicun rebel nu va fi extrădat pentru a fi judecat de instanţele altor state. Această strategie i-a adus preşedintelui columbian multe critici, cele mai virulente venind chiar din partea fostului şef de stat, Alvaro Uribe.

“Am ajuns la un acord de pace final, integral și definitiv privind totalitatea punctelor de pe agenda discuțiilor desfășurate începând din noiembrie”, a anunțat diplomatul cubanez Rodolfo Benitez. Discuţiile au fost purtate la Havana, capitala Cubei, țară care împreună cu Norvegia a mediat între cele două părți.

În luna septembrie a acestui an, şeful de stat a anunţat că guvernul columbian a reuşit să ajungă la un accord de pace cu reprezentanţii gherilelor comuniste FARC. Cele două părți au convenit și asupra modului în care vor fi judecați militarii și rebelii acuzați de cele mai grave crime comise în timpul conflictului, precum și asupra amnistiei celor responsabili pentru fapte mai puțin grave. Cei care-și vor mărturisi crimele în fața tribunalelor speciale vor putea scăpa de închisoare și vor primi pedepse alternative, în caz contrar riscă condamnări de la 8 până la 20 de ani de închisoare. Acordul a fost supus unui referendum, care nu a fost validat de cetăţeni, însă eforturile preşedintelui Santos nu se vor opri aici. 

Bilanțul oficial al victimelor războiului izbucnit în 1964 este de circa 260.000 de morți și 45.000 de dispăruți.

Reacții oficiale

Mai mulți lideri politici și personalități din întreaga lume l-au felicitat pe președintele columbian Juan Manuel Santos, pentru rolul său în încheierea acordului de pace istoric cu gherilele FARC, care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, potrivit Agerpres.

„Sunt emoționată după primirea Premiului Nobel pentru Pace de către prietenul meu Juan Manuel Santos. Cei care doresc pacea reușesc să o construiască, împotriva vântului și a mării”, a scris șefa diplomației europene, Federica Mogherini, pe Twitter.

Totodată, ea a făcut precizări pe această temă și la conferința susținută cu ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu, după întrevederea la București.

„Aș vrea să spun cât de fericită sunt și eu, și Uniunea Europeană pentru acest premiu, care recunoaște viziunea unui om minunat al păcii și sper că acest exemplu va fi urmat de alți pași pentru căutarea păcii în Columbia. Pare un spațiu departe din punct de vedere geografic, dar este o țară care a jucat un rol important și continuă să joace un rol important pe plan mondial și mă simt emoționată de acest moment. (…) Noi, de fapt, facem parte dintr-o lume mai mare, unde Uniunea Europeană joacă un rol global. (…) Mă bucur că astfel de procese, astfel de lucruri primesc o recunoaștere atât de importantă și UE va continua să sprijine acest proces. (…) Astăzi avem un motiv de sărbătoare”, a afirmat Federica Mogherini, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la sediul MAE.

La rândul său, ministrul Lazăr Comănescu a salutat faptul că Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat președintelui Juan Manuel Santos. „Și eu mă bucur, salut faptul că Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat cuiva care chiar îl merită. (…) Acest fapt este rezultatul eforturilor sale neobosite, dar (…) țin să spun că, în această acțiune, Uniunea Europeană și Federica Mogherini personal au jucat un rol foarte important, de aceea îmi permit să vă felicit și pe dumneavoastră pentru acest lucru”, i-a transmis Comănescu lui Mogherini.

Totodată, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat că președintele Santon a „meritat deplin” premiul „pentru curajul și angajamentul său în favoarea păcii’.

Și Organizația Națiunilor Unite l-a felicitat pe liderul de la Bogota, subliniind „angajamentul extraordinar al guvernului, al FARC și al societății civile.


Vineri, 7 octombrie, se va anunţa laureatul Premiului pentru Pace, acordat la Oslo de către Comitelul norvegian Nobel. Această ceremonie va puncta şi încheierea primei săptămâni a Premiilor Nobel 2016. 

Câştigătorul va fi desemnat de o comisie specială formată din cinci membri, aleşi de Parlamentul norvegian. Anul acesta, pe lista nominalizaţilor au fost incluse 228 de persoane şi 148 de organizaţii.

Favoriţii ediţiei din acest an sunt: Papa Francisc, activistul indian Jockin Arputham, medicul congolez Denis Mukwege, fostul analist al CIA, Edward Snowden, Nadia Murad, tânăra din minoritatea yazidi, sechestrată de gruparea Stat Islamic în Irak sau acordul privind schimbările climatice semnat la Paris. Printre preferaţii s-au mai numărat şi președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, împreună cu liderul gherilelor FARC, care au semnat un acord de pace istoric, dar care nu a fost validat de populația columbiană la referendumul desfășurat duminică, precizează Agerpres.

 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă