15.6 C
București
sâmbătă, 30 martie 2024
AcasăSpecialViitorul premier al Turciei va fi Ahmet Davutoglu

Viitorul premier al Turciei va fi Ahmet Davutoglu

Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, va fi noul premier al Turciei, a declarat preşedintele turc în exerciţiu, Abdullah Gül. Noul premier ar urma să-l înlocuiască pe islamo-conservatorul, Recep Tayyip Erdogan, ales şef de stat, scrie Mediafax.

"Din ce am înţeles, Ahmed Davutoglu va fi viitorul şef al Guvernului", a spus preşedintele turc în exerciţiu pentru presă, în cursul unei ultime recepţii la palatul prezidenţial.

"Eu sunt cel care l-a convins să intre în politică. Îl voi susţine", a spus Gül.

Numele lui Davutoglu, deputat de Konya (centru) şi ministru de Externe din 2009, a fost menţionat tot mai frecvent în ultimele zile în culisele politice ale capitalei turce pentru preluarea ştafetei de la Erdogan, ales în cursul unui prim scrutin cu sufragiu universal, desfăşurat la 10 august.

Erdogan urmează să îşi anunţe oficial succesorul joi. Iniţial, acesta va fi ales preşedinte al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (PKK), aflat la putere, în marja unui congres extraordinar convocat pentru 27 august, după care va forma noul guvern după ce preşedintele ales va depune jurământul, la 28 august, mai scrie Mediafax.

Pe de altă parte, Abdullah Gül a sugerat că pentru moment nu intenţionează să rămână activ în politică, dar a repetat că "este firesc" să se întoarcă în AKP, denunţând, de asemenea, o "lipsă de respect" din partea unor membri ai acestei formaţiuni care s-au opus ferm ca el să ocupe o funcţie de conducere în cadrul partidului.

Cofondator cu Erdogan al AKP, aflat la putere din 2002, Gül s-a conformat Constituţiei şi a întrerupt toate legăturile cu formaţiunea sa după ce a fost ales preşedinte de către Parlament, în 2007.

În vârstă de 60 de ani, Erdogan a promis că va consolida prerogativele şefului statului, un post în general protocolar, pentru a păstra frâiele ţării, atrăgându-şi criticile opoziţiei care denunţă o derivă autocratică.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă