15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialViolenţe și haos la Ferguson

Violenţe și haos la Ferguson

Proteste violente însoţite de incendieri şi jafuri au fost declanşate la Ferguson imediat după anunţarea, luni seară, a deciziei marelui juriu federal de a nu-l acuza pe Darren Wilson, poliţistul alb care l-a împuşcat acum trei luni pe Michael Brown, un adolescent de culoare neînarmat.

Mii de persoane au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară – de la Los Angeles la Atlanta şi New York – pentru a protesta împotriva brutalităţii poliţiei, a „acestor poliţişti asasini“. Imediat după anunţarea deciziei, preşedintele Obama şi familia tânărului ucis au cerut mulţimii să protesteze calm şi poliţiei să dea dovadă de „reţinere“.

Decizia luată de marele juriu federal, alcătuit din nouă jurați albi şi trei de culoare, a fost anunţată de procurorul comitatului Saint Louis, Robert P. McCulloch, într-o conferinţă de presă cu ziarişti din lumea întreagă. Sutele de localnici din Ferguson, adunaţi în faţa sediului poliţiei, au luat pur şi simplu foc la auzul știrii, în timp ce pe străzi au început să se adune tot mai multe persoane strigând că sistemul a trădat din nou. Cu cât noaptea avansa, situaţia devenea tot mai tensionată şi haotică în mai multe zone. După miezul nopţii, guvernatorul Jay Nixon a cerut forțe suplimentare ale Gărzii Naţionale la Ferguson, pentru asigurarea securităţii sediului poliţiei, şi a întărit efectivele poliţiei pentru evitarea escaladării violenţei. Nixon a declarat stare de urgenţă şi a chemat Garda Naţională a statului Missouri, făcând apel la calm într-o conferinţă de presă ţinută cu câteva ore înaintea anunţării deciziei.

„Nu este justiţie, nu este pace” scanda mulţimea din micul orăşel american Ferguson, furioasă după anunţarea exonerării poliţistului Darren Wilson, în pofida apelurilor la calm lansate de preşedintele Obama şi de familia tânărului de culoare ucis în vară, Michael Brown. Lunile de aşteptare a deciziei, luni de furie şi frustrări, au dus la mai multă furie şi frustrări. Poliţia din Ferguson a fost ţinta focurilor de armă, a pietrelor care zburau prin aer şi o duzină de imobile şi numeroase maşini au fost incendiate, a declarat şeful poliţiei comitatului Saint Louis, John Belmar, la o conferinţă de presă în care a anunțat arestarea a 29 de manifestanţi. „Ce am văzut în această seară este mai rău decât cea mai rea noapte care a avut loc în august”, când au izbucnit grave revolte rasiale după moartea tânărului Brown.

Anchetă independentă

În paralel, ancheta federală continuă, independent de ancheta locală „încă de la început şi aşa va rămâne” a declarat ministrul Justiţiei, Eric Holder, avertizând că autorităţile federale se feresc să tragă „concluzii pripite”. Tânărul de culoare de 18 ani, care nu era înarmat, a fost ucis de Darren Wilson în plină zi, pe o stradă din Ferguson la 9 august, cu cel puţin 9 gloanţe. Corpul acestuia a fost lăsat în văzul tuturor timp de câteva ore, în plin soare, alimentând furia locuitorilor, care au văzut un semn al indiferenţei forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare. Cu circa 20 de minute înainte de acea confruntare, Michael Brown a fost filmat de camerele de supraveghere furând o cutie de ţigări. În vară, moartea tânărului a provocat proteste violente care au readus în discuție spectrul rasismului în SUA.

Apelul la calm lansat de preşedintele Barack Obama nu a împiedicat mii de persoane să iasă în stradă în mai multe oraşe din SUA pentru a cere „dreptate pentru Michael Brown”. Decizia marelui juriu era aşteptată de toată lumea şi manifestanţii au protestat în faţa Casei Albe, în Times Square din New York, în Seattle, Los Angeles sau Chicago. Proteste au avut loc şi la Philadelphia, Boston, Denver, Oakland, unde a fost blocată o autostradă, sau în Salt Lake City.

Declaraţii contradictorii

Într-o lungă conferinţă de presă, procurorul McCulloch a descris seria de evenimente, etapă cu etapă, care au dus la împuşcarea lui Michael Brown şi enormul volum de dovezi şi martori adus în faţa marelui juriu. El a descris o altercaţie în interiorul vehiculului agentului Wilson, explicând astfel prezenţa sângelui lui Brown pe arma, cămaşa şi pantalonul poliţistului, ca şi a vânătăii de pe obraz. McCulloch a mai subliniat că pe parcursul procesului martorii au dat declaraţii contradictorii şi şi-au schimbat adesea declaraţiile, inclusiv în ce priveşte poziţia mâinilor lui Brown, incertitudinile împiedicând inculparea poliţistului.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă