14.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialViolenţele din Irak cresc din nou preţul petrolului

Violenţele din Irak cresc din nou preţul petrolului

Preţul barilului de petrol a crescut joi cu peste 1 dolar, ca urmare a violenţelor din Irak. Militanţii kurzi au preluat controlul oraşului Kirkuk, în timp ce gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a ocupat teritorii extinse şi se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitală, informează Mediafax.

Aceasta este prima dată când forţele kurde controlează total oraşul multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene.

De asemenea, SIIL a ocupat Tikrit, dar şi Mosul, al doilea mare oraş al ţării. În plus, SIIL a preluat şi controlul asupra oraşului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al poliţiei şi locuitori contactaţi prin telefon de AFP. Mai mult, un purtător de cuvânt al SIIL a ameninţat într-o înregistrare că organizaţia va ocupa noi oraşe, inclusiv Bagdad.

"Pentru moment, conflictul este localizat în nordul ţării, dar se pare că piaţa ar putea fi îngrijorată că s-ar putea extinde către câmpurile petrolifere din sud, având în vedere că preţul barilului Brent a urcat cu circa 2 dolari în 24 de ore", se arată într-o notă a firmei de cercetare JBC Energy.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în iulie a urcat cu 1,1%, sau 1,09 dolari, la 111,04 dolari, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie. La acea vreme, preţul a crescut din cauza tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, potirivt portalului MarketWatch, preluat de Mediafax.

Barilul de petrol West Texas Intermediate din SUA a avansat și el, cu 1%, sau 1,03 dolari, la 105,42 de dolari.

Cele mai citite

SUA consideră că Putin este „disperat” după ce l-a demis pe ministrul Apărării

Statele Unite(SUA) consideră că demiterea ministrului rus al apărării arată că preşedintele Vladimir Putin este "disperat" în faţa costurilor războiului din Ucraina, a afirmat...

Victorie cu record pentru Simone Tempestini în Raliul Argeșului

Simone Tempestini a ajuns la cinci victorii în Raliul Argeșului, un record absolut al competiției, după ce s-a impus autoritar în etapa care a...

OpenAI a lansat un nou model de inteligență artificială și versiunea desktop a ChatGPT

OpenAI a lansat luni un nou model de inteligenţă artificială şi o versiune desktop a ChatGPT, împreună cu o nouă interfaţă pentru utilizatori, transmite...
Ultima oră
Pe aceeași temă