10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVirusul Zika a ajuns în centrul Europei

Virusul Zika a ajuns în centrul Europei

Ministerul Sănătăţii de la Praga a anunţat joi primele două cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika în Republica Cehă, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

O femeie a fost infectată cu virusul Zika în timpul unei călătorii în Republica Dominicană, în timp ce un bărbat a contractat virusul pe insula Martinica din Caraibe, a precizat ministrul ceh al sănătăţii, Svatopluk Nemecek, la Praga. 

Ambele persoane au prezentat simptome asemănătoare gripei şi o erupţie cutanată, a mai spus Nemecek. Un laborator medical a confirmat diagnosticul. 

Femeia nu este însărcinată, a subliniat ministrul sănătăţii, şi ambele persoane au fost tratate în regim ambulatoriu. 

Virusul Zika a fost reperat în mai mult de 30 de ţări, cele mai multe dintre ele în America de Sud. Virusul produce, de obicei, doar simptome uşoare, inclusiv febră. 

Cercetătorii încearcă în prezent să afle în ce măsură acest virus are vreo legătură cu producerea de malformaţii la nou-născuţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Virusul a fost asociat cu microcefalia la copii, ceea ce înseamnă că cei afectaţi au la naştere un cap de dimensiuni anormal de mici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă