14.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialVIZE pentru SUA și Canada. Când se va renunța la ele

VIZE pentru SUA și Canada. Când se va renunța la ele

Disputa dintre UE şi SUA privind vizele care încă sunt cerute românilor şi bulgarilor nu va putea fi soluţionată înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, a declarat miercuri Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, informează Agerpres.

Executivul comunitar a amânat decizia privind o reintroducere a vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în UE ca măsură de reciprocitate pentru tratamentul diferenţiat practicat la acest capitol de autorităţile americane în cazul românilor şi bulgarilor. 

‘Obţinerea reciprocă a scutirii complete de vize pentru cetăţenii tuturor statelor membre este un principiu fundamental al politicii noastre comune privind vizele’, a indicat Avramopoulos, citat de agenţia DPA. Dar el a subliniat că, în cazul SUA, chestiunea nu poate fi rezolvată înaintea alegerilor din noiembrie, când va fi cunoscut succesorul lui Barack Obama la Casa Albă.

‘Ţinem cont de calendarul electoral şi trebuie să avem în vedere acest lucru când examinăm modalitatea cea mai potrivită de a continua dialogul’, a argumentat comisarul european. 

Cât despre Canada, în cadrul reuniunii ministeriale desfăşurate la 11 iulie la Bruxelles cu oficiali din România şi Bulgaria, ea s-a angajat să prezinte, la începutul toamnei, informaţii privind rezultatele evaluărilor şi calendarele pentru eliminarea obligativităţii vizelor, inclusiv în ceea ce priveşte elementele necesare ale cooperării cu cele două ţări. 

Pe de altă parte, nici Consiliul European şi nici Parlamentul European nu au exprimat un punct de vedere în chestiunea vizelor cerute de SUA şi Canada, deşi executivul comunitar le-a solicitat să adopte până pe 12 iulie un punct de vedere privind calea de urmat. 

Având în vedere toate aceste elemente, Comisia Europeană a decis ca, cel puţin deocamdată, să nu recomande suspendarea scutirii de vize pentru cetăţenii americani, invocând de asemenea efectele nedorite ale unei asemenea decizii. Astfel, dacă Washingtonul ar riposta la rândul său prin instituirea vizelor pentru toate statele UE, măsura ar antrena costuri suplimentare de circa 2,5 miliarde de euro pentru cetăţenii comunitari şi companiile din UE, explică executivul comunitar. 

Românii şi bulgarii au în continuare nevoie de vize pentru a călători în SUA şi Canada, pe lista SUA cu statele blocului comunitar pentru care se menţine obligativitatea vizelor mai regăsindu-se Cipru, Croaţia şi Polonia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Iohannis reacționează la vestea tragică din Slovacia. “Sunt șocat să aflu”

Klaus Iohannis s-a declarat șocat de faptul că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. "Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico,...
Ultima oră
Pe aceeași temă