11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialVizită neanunțată a ministrului american al Apărării, la Bagdad

Vizită neanunțată a ministrului american al Apărării, la Bagdad

Ministrul Apărării din Statele Unite, Ashton Carter, a ajuns, luni, la Bagdad, unde efectuează o vizită neanunțată. El se va întâlni cu oficiali irakieni şi comandanţi militari americani, în contextul în Irakul a cucerit, recent, o importantă bază aeriană, situată la sud de Mosul, care se afla sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Potrivit unor responsabili americani, Carter are programate întâlniri cu premierul irakian Haider al-Abadi, cu ministrul apărării Khaled al-Obaidi, precum şi cu general-locotenentul american Sean MacFarland, comandantul forţelor coaliţiei conduse de Statele Unite în lupta împotriva grupării Stat Islamic. 

„Voi discuta cu premierul Abadi şi comandanţii noştri pe teren despre viitoarele etape ale campaniei, inclusiv recucerirea Mosulului”, a declarat Carter jurnaliştilor, la bordul unui avion militar înainte de vizita la Bagdad. 

Scopul final, a spus el, este „recucerirea de către forţele de securitate irakiene a teritoriului Irakului în totalitate, iar Mosul constituie, desigur, cea mai mare parte”. 

Vizita lui Carter la Bagdad survine la două zile după ce forţele guvernamentale irakiene au anunţat sâmbătă preluarea controlului asupra bazei aeriene Qayyarah, situată la aproximativ 60 km sud de Mosul (nordul ţării), cel mai mare oraş irakian controlat încă de militanţii jihadişti. Cucerirea acestei baze este considerată un pas crucial în lupta pentru recucerirea Mosulului, ocupat de Stat Islamic în iunie 2014. Această bază ar putea servi drept platformă de lansare a operaţiunilor viitoare pentru recucerirea oraşului.

Oficiali de la Pentagon au salutat succesul primelor „10 (prime) etape” ale campaniei conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria vecină. Aceste etape includ recuperarea mai multor oraşe importante din cele două ţări, inclusiv Ramadi în Irak şi Al-Chaddadi, din nord-estul Siriei, considerat fief strategic al Statului Islamic. 

Ministrul apărării Ashton Carter şi preşedintele american Barack Obama au fost vizaţi de critici din cauza a ceea ce s-a considerat începutul lent al campaniei împotriva grupării Stat Islamic în 2014, în special în Siria, ţară devastată de război, unde SUA dispun de capacităţi limitate la sol pentru a obţine informaţii cu privire la ţinte.

Cele mai citite

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Ciucă, reacție cu privire la tentativa de asasinat asupra premierului slovac

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a condamnat ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. A subliniat că astfel de acte de violență sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă