15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVladimir Voronin, Igor Dodon şi Renato Usatîi ar putea avea STATUI în...

Vladimir Voronin, Igor Dodon şi Renato Usatîi ar putea avea STATUI în centrul Chișinăului

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, a declarat că Vladimir Voronin, Igor Dodon şi Renato Usatîi, liderii celor trei partide de stânga proruse din Republica Moldova, ar putea avea câte un monument în centrul Chișinăului, informează portalul Moldova.org citat de Agerpres.

Statuile vor fi construite dacă liderii moldoveni menționați reuşesc să-l convingă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să-şi retragă trupele din Transnistria.

'Fac un apel către (Igor) Dodon, (Vladimir) Voronin şi (Renato) Usatîi: dacă îl conving pe Putin să recunoască neutralitatea Republicii Moldova şi să-şi retragă armata din Transnistria, topesc tancul pe care l-am scos din centrul Chişinăului şi le fac câte un monument' pe locul tancului, a promis Anatol Şalaru într-o dezbatere televizată.

Vladimir Voronin este liderul comuniştilor din Republica Moldova, Igor Dodon – preşedintele Partidului Socialist, iar primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi – liderul Partidului Nostru. 

'Neutralitatea noastră e falsă, ea este doar în Constituţie, în realitate nu există. Care este sensul păstrării unei armate străine în (Republica) Moldova, din moment ce nu ne ameninţă nimeni?', a întrebat retoric ministrul. 

În cazul Republicii Moldova, 'neutralitatea este un instrument de şantaj din partea Rusiei pentru a ne menţine în zona sa de influenţă', a mai explicat ministrul Şalaru. 'Dacă nu am avea armata rusă pe teritoriul nostru, nu ar mai exista problema aderării Moldovei la NATO', a remarcat el. 

La 27 februarie, deputaţii comunişti şi socialişti din parlamentul de la Chişinău au depus o moţiune simplă asupra activităţii ministrului apărării Anatol Şalaru. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de retorica ministrului, care, în opinia lor, vizează 'exclusiv aderarea Republicii Moldova la NATO şi unirea cu România'. 

Anatol Şalaru a declarat anterior că aderarea Republicii Moldova la NATO este un obiectiv al său şi al Partidului Liberal pe care îl reprezintă în calitate de ministru în actualul guvern moldovean. 

Chişinăul a cerut de nenumărate ori Moscovei să-şi retragă forţele şi echipamentele militare din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale, pledând pentru transformarea operaţiunii de pace din regiunea separatistă în misiune civilă. 

În schimb, regimul separatist de la Tiraspol insistă asupra menţinerii contingentului militar rus în regiunea din stânga Nistrului, argumentând că diferendul transnistrean nu s-a încheiat definitiv.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă