12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVoluntarii români salvează vieți și ridică adăposturi în Nepal. Guvernul de la...

Voluntarii români salvează vieți și ridică adăposturi în Nepal. Guvernul de la București așteaptă instrucțiuni de la UE

De 40 de zile, câțiva voluntari români salvează vieți și ridică locuințe provizorii în Nepal, în locul caselor distruse de cutremure. Guvernul de la București încă mai așteaptă instrucțiuni de intervenție din partea Uniunii Europene.

Alpinistul Alex Găvan este cel mai cunoscut român care acționează în Nepal, în sprijinul populației locale. Nu este însă singurul. Pierduți în anonimat, printre cadavre și ruine, mai sunt și alți câțiva români care pun umărul la restabilirea unei vieți aparent normale în inima Asiei.

Mergi patru zile pe jos ca să ajungi într-un sat

„Nepalul este o țară cât România, doar că se întinde pe coasta Munților Himalaya. Sunt sate izolate la care trebuie să mergi pe jos patru zile ca să ajungi la ele. Ultima bucată de drum o faci pe un pod din lanțuri”. Scurta lecție de geografie ne-o prezintă Mihai Lupu, unul dintre puținii români care acționează în Nepal.

Mihai s-a dus în Nepal ca reprezentant al unui ONG care dorea să construiască și să amenajeze o rețea de biblioteci publice în districtul Dhading (80 kilometri vest de capitala țării, Kathmandu). Districtul are vreo 8 – 10 sate, cu o populație ceva mai mare de 1000 de oameni.

Mihai Lupu și colega lui, Anca Dănilă, au fost surprinși acolo de primul mare cutremur, cel din 25 aprilie. Proiectul legat de biblioteci a fost imediat suspendat, iar voluntarii s-au dedicat operațiunilor urgente, de salvare a oamenilor și, ulterior, de ridicare a unor adăposturi improvizate. A urmat cutremurul din 12 mai.

Acum, operațiunile internaționale au început să-și arate roadele, chiar dacă nevoia de resurse este foarte mare, iar coordonarea forțelor și cooperarea cu autoritățile locale lasă de dorit.  “90 la sută dintre case au fost distruse de cutremure, și sunt în continuare distruse”, spune Mihai.

Voluntarii au stabilit care sunt primele urgențe. Mai întâi salvarea răniților, apoi aprovizionarea și adăpostirea supraviețuitorilor. În locul caselor dărâmate, acestora li s-au amenajat adăposturi formate din prelate militare, întinse între țăruși din lemn.

Polițiști nepalezi vând materiale aduse ca ajutoare internaționale

Reacția autorităților nu a fost tocmai pozitivă. Voluntarii au strâns bani din donații, pentru a cumpăra prelate, iar printre cei care s-au oferit să le vândă au fost și polițiști nepalezi, care luaseră prelate din ajutoarele internaționale.

În etapa a doua, care se derulează în prezent, voluntarii cumpără tablă pentru a construi adăposturi mai stabile. În echipele de intervenție sunt cooptați și localnici, inclusiv medici și ingineri, care încep să rezolve și problemele curente ale zonei.

Voluntarii au remarcat, cu acest prilej, diferența de mentalitate dintre europeni și nepalezi. Aceștia din urmă, chiar dacă și-au pierdut familiile și prietenii, chiar dacă au rămas fără case, nu sunt descurajați. „Ei consideră că nenorocirea a fost trimisă asupra lor cu un scop”, spune Mihai.

Voluntarii din diferite țări colaborează cu Organizația Internațională pentru Migrații și cu Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite – UNDP. Sunt și țări occidentale care au trimis în Nepal formațiuni de intervenție specializate, cum ar fi Franța, Germania și Belgia.

Guvernul de la București încă mai așteaptă instrucțiuni de la Uniunea Europeană

Autoritățile de la București n-au trimis nimic, deși România are militari specializați în acțiuni montane și în operațiuni de salvare (vânătorii de munte, geniștii, Jandarmeria Montană, Inspectoratul pentru Situații de Urgență) .

Citește și:  MAI invită copiii să se joace cu mașini de poliție adevărate, cu motociclete și elicoptere

Mihai Lupu spune că i-a contactat de două ori, prin telefon, pe reprezentantii Guvernului Romaniei. Prima dată i s-a transmis că România așteaptă un raport asupra Nepalului din partea inspectorilor Comisiei Europene, ca să știe ce ajutoare să trimită.

După o săptămână, la a doua convorbire telefonică, aceiasi oficiali romani i-au spus că tot n-a venit raportul de la Comisia Europeană. Apoi Mihai a renuntat sa mai aștepte un raspuns de la București.

Explicația pasivității autorităților de la București poate fi aceea că Nepalul nu e o țară interesantă pentru România. Guvernul de la București nu are reprezentanță diplomatică la Kathmandu, interesele României fiind reprezentate în Nepal prin Ambasada din capitala Indiei, New Delhi.

De când se află în Nepal, niciun angajat al Ambasadei României din New Delhi nu a încercat să ia legătura cu voluntarii români.

Citește și: FOTO. Ziua care a zguduit Nepalul. Amintirile șocante ale lui Alex Găvan: “Multă lume stătea pe margine și făcea poze”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă